Presedintele Traian Basescu a venit la Chisinau cu un credit nerambursabil de 100 milioane euro pentru patru ani si cu promisiunea ca pana la 31 martie Acordul de mic trafic la frontiera va deveni functional si cetatenii moldoveni vor putea circula in Romania fara vize in baza unor permise speciale.

In plus, oficialii de la Bucuresti si Chisinau au convenit semnarea unui parteneriat pentru integrarea Republicii Moldova in UE, "pentru a garbi acest proces, care trebuie parcurs suficient de rapid pentru ca Republica Moldova sa poata fi inclusa in grupul de tari din Balcanii de Vest, atat ca perspectiva de aderare, cat si ca acces la fonduri europene", potrivit lui Traian Basescu, relateaza NewsIn. [Romania va acorda un sprijin nerambursabil de 100 milioane euro pentru R. Moldova]

Au mai fost convenite si cateva proiecte de infrastructura, interconectare energetica si accesare de fonduri europene pentru calea ferata cu ecartament european Chisinau-Iasi.

Presedintele roman a mai declarat ca Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si Republica Moldova asa cum a fost ea mostenita de la URSS, cum insista guvernarea comunista, dar considera necesar un acord care sa vizeze regimul frontierei "pentru a imbunatati conditiile de trecere a frontierei pentru cetateni". [Cererile depuse inainte de modificarea Legii cetateniei vor fi procesate in urmatoarele sase luni]

In plus, Basescu a anuntat crearea, vineri, prin ordonanta de urgenta, a unei Agentii pentru acordarea cetateniei, cu sediul la Bucuresti si cu unitati teritoriale la Iasi, Galati, Suceava, Cluj si Timisoara, care urmeaza sa preia cererile de redobandire a cetateniei.

Presedintele roman si seful interimar al statului moldovean, Mihai Ghimpu, s-au decorat reciproc cu cele mai inalte distinctii de stat – Mihai Ghimpu i-a acordat presedintelui Basescu "Ordinul Republicii", iar presedintele roman la randul sau l-a decorat pe Ghimpu cu Steaua Romaniei in grad de Colan. Basescu a precizat ca distinctia se acorda doar sefilor de stat si pana in prezent in tara a fost conferita doar unui numar de trei persoane – de doua ori postmortem, iar cea de a treia persoana este guvernatorul BNR, care fost decorat cu acest ordin marti. "Este un semn de respect pentru democratia care se instaleaza in Republica Moldova si pentru Mihai Ghimpu, ca sef de stat care s-a orientat ireversibil pe calea democratizarii”, a explicat presedintele roman.

In cadrul unei conferinte de presa care a urmat intalnirii bilaterale si sedintei in plen a celor doua delegatii, presedintele interimar al Republicii Moldova a mentionat ca subiectele abordate au tinut de aspecte politice, economice, sociale si ca exista toate premisele pentru ca acestea sa fie depasite odata schimbata guvernarea de la Chisinau. "Chiar daca anterior s-au acumulat multe tensiuni, astazi nu exista probleme care sa nu poata fi solutionate de puterea de la Chisinau si cea de la Bucuresti. Avem acelasi sange, aceeasi cultura si nimeni nu poate spune fratilor cum sa traiasca", a declarat Mihai Ghimpu.

Vorbind despre zonele in care Republica Moldova ar avea nevoie de sustinerea Romaniei, Mihai Ghimpu a amintit infrastructura foarte proasta, care necesita investitii masive inclusiv din fonduri europene, dar si lipsa de poduri peste Prut. "Inainte de razboi erau 40-45 de poduri. Astazi, Acordul de mic trafic la frontiera nu poate functiona pe deplin, pentru ca oamenii trebuie sa se deplaseze la sute de kilometri pentru a trece Prutul", a spus Ghimpu.

Presedintele interimar moldovean si-a exprimat speranta ca pe viitor cetatenii moldoveni nu vor mai avea probleme la redobandirea cetateniei, pentru ca acesta este "un drept pe care nimeni nu-l poate contesta urmasilor fostilor cetateni romani".

Legalizarea in Romania a fortei de munca provenite din Republica Moldova ar necesita un acord de protectie sociala, iar interconectarea sistemelor energetice ar asigura securitatea Republicii Moldova la acest capitol.

Negocierea unui acord privind recunoasterea si echivalarea studiilor, precum si deschiderea de universitati ar fi alte prioritati in relatiile moldo-romane, potrivit lui Mihai Ghimpu.

"Intalnirea a fost binevenita si ne va permite sa solutionam problemele pe care le avem in relatiile cu Romania. Acum ramane doar sa fie efectuate lucrarile la nivel tehnic", a conchis Mihai Ghimpu, care i-a multumit lui Traian Basescu, in numele tuturor cetatenilor Republicii Moldova, pentru ca in al doilea mandat a decis ca prima deplasare externa sa o efectueze la Chisinau.

Presedintele roman a multumit cetatenilor moldoveni care au si cetatenie romana pentru ca l-au sustinut in scrutinul prezidential in proportie de 90 la suta. "Votul lor a fost extrem de important pentru castigarea algerilor", a mentionat Basescu.

Dupa discutiile purtate cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana – Mihai Ghimpu, Marian Lupu si Serafim Urechean -, dar si cu ministrii din cabinetul Filat, Basescu a spus ca s-a cazut de acord asupra necesitatii de a semna un parteneriat pentru integrarea Republicii Moldova in UE, pentru a grabi acest proces care trebuie parcurs suficient de rapid pentru ca Republica Moldova sa poata fi inclusa in grupul de tari din Balcanii de Vest.

"Am discutat si (despre) celebrul Tratat de frontiera. Voi spune sincer – Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si Republica Moldova. Romania a recunoscut frontierele de stat asa cum au fost mostenite de Republica Moldova de la URSS si este de acord sa semneze un acord care sa vizeze regimul frontierei, necesar pentru a imbunatati regimul de tredere a frontierelor pentru cetateni", a precizat seful statului roman.

Basescu a mai dat asigurari ca Acordul de mic trafic va deveni functional si aplicabil pana la 31 martie, motivand ca pregatririle tehnice mai necesita timp – avandu-se in vedere tiparirea permiselor speciale si deschiderea consulatelor romane la Balti si Cahul.

In ceea ce priveste intarzierile la acordarea cetateniei romane, Traian Basescu a dat asigurari ca pe viitor solicitantii nu vor astepta mai mult de cinci luni de la depunerea dosarelor, cu conditia ca acestea sa fie complete si sa contina toate actele necesare, iar Ministerul Justitiei s-a angajat ca timp de sase luni, pana la 30 iunie, sa proceseze si sutele de mii de cereri restante depuse pana in anul 2000.

In plus, Basescu a anuntat ca in sedinta de vineri a Guvernului de la Bucuresti se va emite un act normativ in sprijinul urgentatii acordari cerateniei – o ordonanta de urgenta care sa creeze o agentie speciala pentru acordarea cetateniei, cu sediul la Bucuresti si cu cinci unitati teritoriale – la Iasi, Galati, Suceava, Cluj si Timisoara, urmand ca dosarele pentru redobandirea cetateniei sa poata fi depuse in oricare dintre aceste puncte.

Unul dintre jurnalisti l-a rugat pe Basescu sa comenteze declaratiile ex-presedintelui moldovean, liderul comunist Vladimir Voronin, care a spus ca vizita presedintelui roman este inoportuna si acesta ar fi facut mai bine sa stea acasa. Traian Basescu a spus ca pentru el nu prezinta interes oamenii politici care nu reusesc sa vada sau sa accepte care sunt interesele poporului pe care pretind ca il conduc. "Consider ca Romania are obligatia naturala de a sprijini Republica Moldova sa acceada in spatiul european, unde sa-si construiasca treptat prosperitatea. Acest lucru ma motiveaza, si nu opiniile unor cetateni. Voi vizita Republica Moldova ori de cate ori voi avea posibilitatea", a punctat Basescu. [Voronin: Basescu nu e dorit la Chisinau!]

Presedintele roman a ras atunci cand a fost rugat sa comenteze acuzatiile de incercare de lovitura de stat, formulate in aprilie de Voronin. "Este o afirmatie care nu are nicio legatura cu adevarul. Obiectivul nostru este ca Republica Moldova sa fie membru al UE, pentru ca acolo toti romanii sa poata circula liber si sa-si pastreze valorile culturale si limba", a declarat Basescu.

Referindu-se la reglementarea trasnistreana, Traian Basescu a afirmat ca Romania a sustinut si va sustine ca Republica Moldova trebuie sa aiba suveranitatea asupra intregului teritoriu, iar stationarea trupelor ruse in Transnistria nu este de natura sa favorizeze acest lucru.

"Intr-un conflict care a fost inghetat de atata timp, cred ca UE si SUA trebuie sa aiba un rol mai important", a concluzionat Basescu.

Intrebat daca sprijina apropierea Republicii Moldova nu doar de UE, ci si de NATO, Basescu a spus ca Bucurestiul va sprini Republica Modlov in tot ceea ce face. "Acum la Chisinau se afla la putere o Alianta care afirma ca principal obiectiv avansarea catre UE. Daca vreodata o sa aflam ca la Chisinau s-a adoptat solutia spre NATO, o vom sustine. Dar nu vom vorbi despre lucruri pe care Chisinaul nu si le doreste", a declarat Basescu. In completare, Mihai Ghimpu a precizat ca cele patru partide constituante ale Aliantei pentru Integrarea Europeana au convenit, ca o solutie consensuala, sa se axeze pe obiectivele reducerii saraciei si aderarii la UE, iar programul de guvernare nu prevede aderarea la NATO. "Si tine doar de optiunea cetatenilor daca intr-o zi lucrurile se vor schimba", a precizat Ghimpu.

In final, Traian Basescu a felicitat guvernarea de la Chisinau pentru lansarea negocierilor cu UE pe marginea Acordului de asociere si a amintit faptul ca la 25 ianuarie a avut loc prima reuniune a grupului de sprijin pentru actiunea europeana a Republicii Moldova. "A fost prima actiune de sprijin a Republicii Moldova pentru lansarea sa intr-un proces de integrare europeana, actiune prezideta de Romania si Franta si la care au participat 16 din cele 27 tari UE – speram ca pe viitor vor fi si mai multe si numarul sustinatorilor din interiorul UE a vectorului european al Chisinaului se va apropia de 27”, a mai spus Traian Basescu.

Traian Basescu se va mai intalni miercuri cu premierul Vlad Filat, cu primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca, liderii partidelor parlamentare, iar joi va merge la Universitatea din Cahul si va vizita consulatul Romaniei din aceasta localitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.