Fosti detinuti de la Auschwitz-Birkenau, soldati din Armata Rosie care i-au eliberat in urma cu 65 de ani si numeroase personalitati, printre care premierul israelian Benjamin Netanyahu, vor aduce astazi un omagiu celor 1,1 milioane de victime ale acestui lagar, simbol al nazismului, relateaza AFP.
Circa 100 de fosti detinuti sunt asteptati pentru ceremoniile aniversare, in timp ce, in urma cu cinci ani, peste 2.000 de supravietuitori au venit la fostul lagar ridicat de Germania nazista in Polonia ocupata. Reprezentanti oficiali ai aproximativ 20 de tari urmeaza sa fie prezenti. Presedintele Lech Kaczynski l-a invitat si pe omologul sau rus Dmitri Medvedev, dar acesta a refuzat invitatia, invocand "alte ocupatii", potrivit Presedintiei poloneze, informeaza NewsIn.

Participantii se vor reculege in fata monumentului de la Birkenau, vor recita kaddish (rugaciune iudaica pentru morti) si rugaciuni ecumenice.

In cursul diminetii, ministrii europeni ai educatiei vor reflecta la modul in care tinerii pot invata despre Auschwitz. De asemenea, va fi inaugurata o expozitie rusa consacrata eliberarii taberei, care sa aminteasca de ziua de 27 ianuarie, declarata de ONU Ziua internationala in memoria victimelor Holocaustului.

"In curand, nu vom mai putea vorbi in fata unor martori in viata. Astazi au peste 80 de ani", a explicat directorul muzeului Auschwitz-Birkenau, Piotr Cywinski. "In conditiile in care ultimii martori ai plasei politice a Germaniei naziste ne parasesc, numai ziduri, ruine vor ramane si vor trebui sa vorbeasca pentru ei", a adaugat el. "De unde, nevoia urgenta de a pastra ce mai ramane", a subliniat Cywinski.

Cel mai mare dintre lagarele de exterminare si de concentrare naziste, Auschwitz-Birkenau este singurul care a fost pastrat asa cum a fost abandonat de germanii care au fugit din calea Armatei Rosii. Alte tabere de exterminare naziste din Polonia, precum Sobibor, Treblinka sau Belzec, au fost distruse complet pentru a sterge urmele. "Germanii au lucrat pamantul, au plantat paduri sau le-au transformat in ferme agricole", a precizat Cywinski.

La Auschwitz-Birkenau, ruinele camerelor de gazare si ale cuptoarelor de incinerare, pe care nazistii le-au aruncat in aer inainte de eliberare, ii inspaimanta pe vizitatori la fel de mult ca ruinele a circa 300 de baraci care se intind cat vezi cu ochii pe un teren de aproape 200 de hectare.

In 1947, a doua zi dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Guvernul polonez a decis sa pastreze o mare parte din lagar, incredintandu-le supravietuitorilor sarcina de a infiinta un muzeu. Dar vestigiile se degradeaza rapid. Construite pe un teren mlastinos, aceste cladiri concepute pentru o durata de viata de zece ani cad in ruina. Trecerea miilor de turisti slabeste constructiile. In 2009, un numar record de 1,3 milioane de persoane au vizitat muzeul.

Pentru a pastra lagarul, Polonia a creat un fond special, pentru care Germania a oferit deja jumatate din cei 120 de milioane de euro necesari. Plasarea lor ar trebui sa aduca venituri anuale de patru-cinci milioane de euro pentru un program de lucrari de conservare pe o perioada de 25 de ani. "Ceea ce au vrut nazistii sa distruga, vom salva de la uitare", a declarat Wladyslaw Bartoszewski, fost sef al diplomatiei poloneze si fost prizonier la Auschwitz.

Dar muzeul nu lupta numai impotriva timpului. In decembrie, intr-un act de barbarie fara precedent, inscriptia celebra de la intrarea in lagar, Arbeit macht frei" (Munca te face liber), a fost furata, suspect ca ar fi comandat jaful fiind un neonazist suedez. Decoperita de politie, inscriptia a fost recuperata de muzeu cu sase zile inainte de ceremoniile de miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.