Obligatia de a realiza o infrastructura pentru informatii spatiale impusa de o directiva a Comisiei Europene a dat batai de cap membrilor Guvernului Boc.

O directiva a Comisiei Europene obliga Romania sa realizeze infrastructura pentru informatiile spatiale transmise printr-un geo-portal comunitar la care sa aiba acces atat institutiile, cat si publicul larg. Chiar daca directiva a intrat in vigoare inca din 2007, Romania a intarziat sa adopte un act normativ privind realizarea acestei structuri spatiale, astfel incat executivul european a demarat o procedura de infringement, arata EurActiv.

Totusi, Guvernul a adoptat actul normativ cu trei zile inainte de expirarea termenului limita impus de Comisia Europeana, stabilit pentru 23 ianuarie. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, l-a prezentat in sedinta executivului intr-o forma incompleta, fapt care a starnit nemultumirea reprezentantilor altor ministere.

La reuniune au aparut diverse controverse si incompatibilitati intre acestia, premierul Emil Boc vazandu-se nevoit la un moment dat sa taie microfonul ministrului comunicatiilor, Gabriel Sandu.

Proiectul de act normativ prevede ca pentru realizarea infrastructurii sa fie constituit un consiliu format din mai multe ministere, printre care Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei etc. Culmea este ca tocmai Ministerul Comunicatiilor lipseste.

Intr-un final glorios, Guvernul a aprobat proiectul de act normativ si a hotarat ca din consiliu sa faca parte atat Ministerul Comunicatiilor, cat si Ministerul Culturii.

Ultimele modificari ale actului normativ au fost facute in cursul serii de marti. Ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu si-a exprimat insa nemultumirea fata de faptul ca institutia pe care o conduce nu a fost implicata in elaborarea actului normativ nici macar ca avizator. "Nu sunt trecut nici ca avizator, chiar daca eu sunt coordonator de strategii de comunicatii", a spus Sandu.

Actiunea declansata de Comisia Europeana reprezinta in acest moment a doua si ultima etapa a fazei precontencioase a actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru.

Prin intermediul geo-portalului trebuie furnizate informatii spatiale in scopul politicilor comunitare din domeniul protectiei mediului si al politicilor sau activitatilor cu posibil impact asupra mediului, norme care vor fi aplicate si de Romania.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.