Duelul dintre Viktor Ianukovici si premierul Iulia Timosenko se anunta tensionat in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina, desi liderul opozitiei proruse dispune de un avans clar in primul tur, potrivit rezultatelor partiale date ieri publicitatii, relateaza AFP, citata de NewsIn.
Viktor Ianukovici a obtinut 35,39% din voturi la scrutinul de duminica, iar Timosenko, eroina Revolutiei portocalii prooccidentale din 2004, 24,97%, potrivit rezultatelor oficiale dupa numararea a 90% din buletine.

Fostul bancher Serghei Tighipko ocupa cea de a treia pozitie, dupa ce a obtinut 13,07% din voturi si se afla in pozitia de "arbitru". El a refuzat sa faca indemnuri pentru vot in cel de-al doilea tur, afirmand ca niciunul dintre cei doi candidati nu reprezinta "schimbarea". In orice caz, electoratul sau va fi extrem de curtat pana la scrutinul din 7 februarie.

Cei doi adversari ramasi in cursa s-au declarat deja siguri de victoria finala. "Ianukovici, care reprezinta cercurile criminale, nu are nicio sansa", a spus duminica seara premierul Timosenko. Ianukovici i-a raspuns politicos, apreciind ca rivala sa pare "in pragul disperarii" si ca primul tur a reprezentat un "referendum" impotriva taberei portocalii.

Ianukovici pare sa-si fi luat acum revansa, dupa invalidarea pentru fraude a victoriei sale la prezidentiale in timpul Revolutiei portocalii, care l-a adus la putere pe rivalul sau, Viktor Iuscenko. In pofida avansului de care dispune Ianukovici, cel de-al doilea tur nu este inca decis, analistii explicand ca Timosenko, cunoscuta pentru dinamismul si agresivitatea campaniilor sale, mai poate recupera, obtinand in special votul alegatorilor indecisi.

"Totul va depinde de modul in care se va desfasura campania", a apreciat Volodimir Fesenko, directorul Centrului ucrainean de studii Penta, intr-un interviu la postul de radio Ecoul Moscovei. El spune ca Iulia Timosenko va juca din plin pe trecutul judiciar al adversarului sau, condamnat de doua ori in tinerete pentru furt si vatamare corporala. "Ea va spune ca este o rusine sa votezi pentru un astfel de candidat si va mentiona nivelul redus al educatiei sale", spune Fesenko.

La primul tur, participarea a atins 66,44%, potrivit rezultatelor partiale, ceea ce inseamna o scadere clara, comparativ cu 2004 (77%). In acest context, analistii se intreaba daca cei care nu s-au prezentat la alegerile de duminica se vor lasa cuceriti de vreun candidat sau altul in cel de-al doilea tur.

Ucrainenii au votat duminica pentru relatii mai pragmatice cu UE si pentru stabilitate politica, comenteaza AFP.

Sanctionandu-l duminica pe presedintele prooccidental in exercitiu Viktor Iuscenko, eliminat in primul tur al alegerilor prezidentiale, ucrainenii au votat pentru relatii mai pragmatice cu UE si pentru o intoarcere a stabilitatii politice la Kiev, considera experti citati de AFP.

Erou al Revolutiei Portocalii de la sfarsitul lui 2004, cand a ajuns la putere, Iuscenko a reusit sa ocupe doar a cincea pozitia in scrutinul de duminica, obtinand numai 6% din voturi, potrivit exit-pollurilor.

Profund dezamagiti de un mandat prezidential marcat de lipsa reformelor, de crize politice repetate si de tensiuni cu Moscova, alegatorii i-au trimis in al doilea tur de scrutin pe opozantul Viktor Ianukovici si pe premierul Iulia Timosenko.

"Ucrainenii au votat impotriva haosului politic ce a domnit in tara in ultimii cinci ani. Au votat impotriva lui Iuscenko si a tuturor initiativelor sale", afirma Katerina Kiricenko, directoarea Institutului pentru strategii anticriza de la Kiev.

"A fostul ultima zi a puterii portocalii", a spus o deputata apropiata lui Ianukovici, marele castigator al scrutinului. Rezultatele votului suna finalul retoricii prooccidentale si pro-NATO a lui Iuscenko, care, in conditiile in care nu a reusit sa convinga nici ucrainenii, nici occidentalii, va trebui sa cedeze locul pragmatismului rivalilor sai.

"Cei doi favoriti vor cauta un nou echilibru" intre Est si Vest, crucial pentru aceasta fosta republica sovietica situata strategic intre Rusia si Uniunea Europeana, considera directorul centrului de studii politice Penta, Volodimir Fesenko.
"Voi lucra si cu Rusia si cu Europa", a promis deja Ianukovici, dupa vot.

Din punctul de vedere al lui Igor Jdanov, presedintele centrului de analiza Politica Deschisa, "atat Ianukovici, cat si Timosenko vor fi diferiti de Iuscenko, prin lipsa romantismului european".

In cazul unei victorii a lui Timosenko, "relatiile cu Europa vor deveni mai pragmatice", considera expertul. "Ea se va ocupa de lucruri concrete, precum regimul de vize pentru ucraineni", a adaugat el.

Timosenko pledeaza pentru aderarea tarii sale la Uniunea Europeana, chestiune pe care rivalul sau probabil ca nu o va aborda, potrivit lui Jdanov.

Indiferent de rezultat, Rusia poate sa se bucure, pentru ca va avea interlocutori mai placuti, dupa anii de tensiuni cu Iuscenko.
Daca Ianukovici, preferat de estul si sudul rusofil al Ucrainei, este un partener traditional al Kremlinului, Timosenko, simbol al Revolutiei Portocalii si fosta aliata a presedintelui, populara in vestul nationalist, a avut mult timp reputatia de a fi un dusman al Moscovei. Ea a reusit, insa, sa schimbe acest lucru si pare sa se inteleaga bine cu omologul sau rus Vladimir Putin, care il critica pe presedintele in exercitiu.

In ceea ce priveste politica externa, "nu exista multe diferente intre Ianukovici si Timosenko", subliniaza Niko Lange, expert la Fundatia Konrad Adenauer din Kiev.

Niciunul dintre favoriti nu intentioneaza sa continue politica de aderare la NATO impusa de presedintele in exercitiu, care nu se bucura nici de sustinerea Moscovei, nici de a populatiei. Indiferent de castigator, aceasta chestiune nu va mai reveni pe agenda inainte de "cinci, chiar sapte ani", considera Jdanov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.