Guvernul italian a fost nevoit sa trimita intariri si sa transfere imigrantii in regiunile invecinate, pentru a rezolva o criza din regiunea Calabria, unde imigrantii au devenit tinta furiei localnicilor.

Plecarea unora dintre imigrantii din Rosarno, orasel cu 15.000 de locuitori, a readus calmul sambata si unele dintre baricadele ridicate de localnici au fost inlaturate. Ocuparea primariei de catre localnici s-a incheiat, iar magazinele s-au redeschis, relateaza AFP, conform NewsIn.

Cel mai recent bilant al violentelor inregistrate de joi este 38 raniti, dintre care 20 straini.

Vineri seara, aproape 300 de imigranti au fost transferati intr-un centru de urgenta din Crotone, la 170 kilometri de Rosarno. Seful politiei a anuntat de vineri seara trimiterea unui "contingent important" ca intariri. "Trimiterea a mai mult de 200 de oameni la Rosarno are un dublu obiectiv: consolidarea controlului in teritoriu si pregatirea unei posibile evacuari a imigrantilor", potrivit presei, care scrie ca 48 de ore vor fi necesare pentru transferarea imigrantilor in centre de primire din sudul Italiei.

Cel din Crotone, care a primit deja aproape 300 de persoane, are o capacitate suplimentara de circa 450 de locuri. Alte doua centre din zona ar putea primi circa 800 de imigranti.

Incidentele au izbucnit la Rosarno dupa ce joi seara cateva sute de imigranti, majoritatea lucratori din agricultura provenind din Africa neagra, angajati ilegal, au protestat fata de agresarea unuia dintre ei, care fusese tinta unor tiruri trase cu o arma cu aer comprimat. Manifestantii au incendiat masini si au spart vitrine, incaierandu-se cu politia.

Vineri, dupa o acalmie pe timpul zilei, violentele s-au reluat in cursul serii si al noptii, in mai multe episoade separate, doi straini fiind grav raniti in urma unor lovituri aplicate cu rangi de fier. Alti cinci straini au fost loviti intentionat cu masinile, iar doi imigranti au rani usoare la picioare, dupa ce asupra lor s-a tras cu o pusca de vanatoare. Potrivit agentiei de presa ANSA, 100 de localnici inarmati cu bate si rangi de fier au ridicat baricade vineri seara, inclusiv in apropierea unui local unde se aflau numerosi imigranti. Unii carau canistre cu benzina si motorina. Alti localnici au decis sa ocupe primaria din Rosarno "pana cand imigrantii vor fi indepartati" din oras.

"Trebuie sa plece, trebuie sa le fie frica", a declarat la televiziune un tanar locuitor din oras, in timp ce un altul explica: "E un protest organizat".
Presedintele Republicii, Giorgio Napolitano, a lansat in cursul serii de vineri un apel la "incetarea neintarziata a oricaror violente".

Un "important contingent de politisti a fost trimis pentru a asigura un mai bun control al teritoriului si a garanta linistea intregii populatii prezente", a anuntat seful politiei, Antonio Manganelli, dupa ce a vorbit cu ministrul de interne Roberto Maroni. In plus, in capitala provinciei, Reggio Calabria, a fost constituita o forta de interventie.

Sambata dimineata, la ora locala 1.00, noua autobuze transportand circa 250 de imigranti au parasit, in aplauzele unui grup de locuitori, zona "Rognetta", una dintre structurile unde erau adapostiti imigrantii si de unde a pornit revolta de joi seara. Escortati de politie si carabinieri, ei au fost transferati la centrul de primire de urgenta de la Crotone. Potrivit ANSA, acest transfer s-a desfasurat fara incidente sau rezistenta din partea imigrantilor, insa fortele de ordine au ramas pe pozitii pentru a-i impiedica pe straini sa revina la Rosarno, iar pe locuitorii din oras sa dea foc instalatiilor.

Ministrul Maroni, membru al partidului antiimigranti Liga Nordului, considera ca aceste tensiuni sunt rezultatul "unei prea mari tolerante fata de imigratia clandestina".

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si principalul sindicat italian, CGIL, au denuntat "conditiile inumane in care traiesc acesti muncitori: cabane insalubre, fara apa, lipsite de igiena". Purtatoarea de cuvant a filialei locale a UNHCR, Laura Boldrini, a declarat pentru AFP ca se teme de "o vanatoare de imigranti".

In fiecare an, recoltarea fructelor - portocale si clementine - atrage un aflux de circa 4.000 de imigranti la Rosarno.

In decembrie 2008, doi straini fusesera raniti prin impuscare in acest orasel, in violente de aceeasi natura.

Potrivit CGIL, circa 50.000 de muncitori imigranti traiesc in Italia in locuinte insalubre similare celor de la Rosarno. Sindicatul a mai denuntat faptul ca in special in sudul tarii mafia este cea care controleaza angajarea masiva a acestor imigranti in agricultura, ei reprezentand mana de lucru cea mai ieftina. Imigrantii sunt platiti cu circa 25 de euro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.