Curtea Europeana de Justitie a dat ieri unda verde reglementarii pietei suplimentelor nutritive

Europenii atenti cu sanatatea lor care cauta energie suplimentara, vitalitate, potenta, frumusete sau o viata mai usoara in flacoanele cu suplimente alimentare pe baza de vitamine, minerale si extracte naturale vor fi mult mai linistiti incepand de luna viitoare. Dupa trei ani de controverse si procese intre autoritati si producatori, Curtea Europeana de Justitie, cu sediul in Luxemburg, a decis ieri sa sustina o directiva a Comisiei Europene care va reglementa, la nivelul intregului bloc comunitar, cantitatea si natura substantelor pe care producatorii de suplimente nutritive le vor utiliza la fabricarea produselor lor.

Obiectivul: sanatatea consumatorului

Directiva europeana, care a ajuns sa fie evaluata de instanta suprema de justitie a UE, prevede conceperea la nivelul intregii Europe a unei liste cu substantele, mineralele si extractele naturale considerate sigure pentru uzul uman, informeaza AP. Conform reglementarii Comisiei Europene, confirmata ieri de CEJ, de la 1 august anul acesta, toate produsele care vor contine ingrediente sau concentratii ce nu se vor regasi pe aceasta lista vor fi scoase de pe rafturi si interzise. Printre cele 200 de produse care vor fi scoase de pe piata se numara, de exemplu, cele care contin bor, sulf si tabletele de vitamina C de 1.000 de miligrame.

Potrivit BBC, reglementarea, aprobata de cele 25 de guverne ale statelor membre in 2002, a fost conceputa dupa ce mai multe asociatii medicale au atras atentia asupra cresterii numarului de cazuri de insuficienta hepatica si afectiuni gastrice grave, provocate de excesul de vitamine.

Contraatacul producatorilor

Sustinatorii ideii unei reglementari a pietei suplimentelor nutritive nu au avut insa o misiune usoara. Imediat dupa emiterea actului normativ european, producatorii de suplimente alimentare, in special cei din Marea Britanie, unde acest sector este bine dezvoltat, au atacat in justitie decizia Comisiei. Ei sustineau ca piata suplimentelor nutritive era deja bine reglementata la nivel national si ca procesul de concepere a listei cu substantele si cantitatile sigure nu va face altceva decat sa le ingreuneze inutil activitatea si sa mareasca birocratia la nivelul institutiilor europene. Instantele din Regatul Unit si-au declinat competenta in favoarea CEJ, care a dat castig de cauza Comisiei Europene.

Suplimentele alimentare, la liber

La noi, suplimentele nutritive care se vand in farmacii intra pe piata fara a fi verificate in laborator, au declarat reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS). Ca si la cosmetice, raspunderea apartine producatorilor, iar verificarile sunt facute de Inspectia Sanitara de Stat. MS a dat pana acum aprobare de punere pe piata 287 de suplimente nutritive si nu a fost respins nici un produs.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.