Politia britanica a identificat in imaginile luate de camerele de securitate patru barbati care au venit in gara King's Cross cu putin timp inainte de ora 8.30.

Unul dintre ei, care a luat trenul din regiunea West Yorkshire, fusese dat disparut de familile joi dimineata, dupa ora 10. Politia a stabilit ca el a luat legatura in tren cu alti trei indivizi. Documente personale ale celor trei au fost gasite in metrourile care au explodat, langa locurile unde se presupune ca s-au aflat bombele.

Cat priveste cel de-al patrulea suspect, efectele sale personale au fost gasite in autobuzul care a explodat in Tavistock Square. In cursul diminetii, politia a perchezitionat cinci locuinte din vestul regiunii Yorkshire.

Nu a fost arestat nici un suspect, dar seful politiei metropolitane, Sir Ian Blair, a confirmat ca actiunea este legata in mod direct de atentatele de joi.
In regiunea in care au fost facute perchezitiile traieste o larga comunitate musulmana si actiunea in sine sugereaza ca politia porneste de la premisa ca in atentatele de saptamana trecuta sunt implicati cetateni britanici.

Autoritatile atrag insa atentia ca nu exclud inca posibilitatea ca atentatele sa fi fost planuite de un grup international.

Reuniune de urgenta a ministrilor de interne

Ministrul de interne britanic, Charles Clarke, urmeaza sa prezideze o reuniune de urgenta cu omologii sai europeni carora le va propune un plan in 10 puncte privind cooperarea in operatiuni de combatere a terorismului.

El le va propune omologilor sai europeni noi regulamente la nivel european care sa impuna companiilor de telecomunicatii sa pastreze o baza de date cu toate apelurile telefonice private, mesajele de tipul SMS si e-mailurile circulate astfel incat, in caz de nevoie, politia sa poata avea acces la ele.

Baza de date nu se refera la inregistrarea convorbirilor telefonice, ci la informatii de genul: de la ce numar de telefon a fost initiata o convorbire si care este numarul interlocutorului.

Criticii acestei idei cred insa ca este imposibil de pus in practica din cauza sumelor mari de bani pe care le implica o asemenea operatiune.

Marea Britanie cere combaterea terorismului

Pe de alta parte, ministrul de finante, Gordon Brown, se intalneste marti la Bruxelles cu omologii sai din Uniunea Europeana si se adreseaza Parlamentului European cu mesajul de a grabi punerea in practica a planului ce combatere a terorismului international.

Acesta a fost adoptat in primavara anului trecut, imediat dupa atentatele de la Madrid, iar Gordon Brown cere acum Europei sa impulsioneze implementarea lui. Ministrilor de finante le cere in primul rand sa impulsioneze eforturile de a inchide canalele de finantare a organizatiilor teroriste.

Domnul Brown mai doreste o mai buna coordonare a actiunilor de confiscare a bunurilor si conturilor folosite de terorismul international, precum si un mai bun schimb de informatii intre tari astfel incat sa se previna spalarea de bani.

Ministrul britanic de finante se afla la Bruxelles pentru a preciza prioritatile Marii Britanii in timpul celor sase luni in care detine presedintia rotativa a UE. Unul dintre mesajele sale este acela ca nu trebuie sa mai exista nici un loc in Europa in care sa se poata ascunde teroristii si cei care-i finanteaza.

Tot la Bruxelles se afla si ministrul de externe, Jack Straw, care le multumeste guvernelor europene pentru ajutorul dat dupa atentatele de la Londra.

Condoleante la Bucuresti

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat in Cartea de Condoleante deschisa de oficialitatile britanice la Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Traian Basescu a declarat ca atentatele de la Londra reprezinta "un pret nemeritat de vieti de oameni nevinovati" si a evidentiat necesitatea de "a ramane puternici si uniti", in conditiile in care terorismul poate "lovi oriunde in lume, oriunde poate si ii loveste intotdeauna pe cei nevinovati."

Presedintele Basescu a apreciat ca, datorita evolutiei sale democratice, Europa "incepe sa fie urata de cei care ar vrea ca lumea sa se aseze altfel decat in reguli specifice natiunilor moderne".

Presedintele Basescu a declarat ca "avem obligatia sa ramanem alaturi de aliatii nostri si sa luptam cu toate mijloacele de care Romania dispune impotriva flagelului terorismului."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.