La mai bine de 12 ore dupa momentul prevazut pentru inchiderea Conferintei ONU privind clima, dezbaterile continuau sambata dimineata la Copenhaga, fara gasirea unui acord pentru viitorul luptei impotriva incalzirii climatice, relateaza AFP.

Declaratia politica la care s-au alaturat circa 30 de tari, anuntata initial vineri seara ca un acord de presedintele american Barack Obama si de omologul sau francez Nicolas Sarkozy, continua sa se afle cu putin timp inainte de ora locala 8.00 (9.00, ora Romaniei) in centrul dezbaterilor dure intre delegatii, relateaza NewsIn.

Aceasta declaratie, care urmareste limitarea incalzirii planetei, a fost negociata inca de joi seara intre sefii de state si de guverne prezenti la Copenhaga. Pentru acest document si-au exprimat sustinerea in special Statele Unite, Europa si marile puteri emergente, printre care China, India, Africa de Sud si Brazilia.

Desi prevede crearea unui fond special si a unei sume care se va ridica progresiv la 100 de miliarde de dolari pana in 2020, in principal pentru cele mai vulnerabile tari, acordul a fost negociat in secret, in spatele usilor inchise, in contradictie cu regulile multilaterale ale Natiunilor Unite.

“Este un acord politic intre sefii de state, nu de un contract, prin care liderii au incercat relansarea masinariei”, explica in cursul noptii ministrul francez al mediului, Jean-Louis Borloo.

Premierul danez Lars Loekke Rasmussen, care prezideaza lucrarile, a decis sa supuna documentul discutiilor in plen, ceea ce a provocat dezbateri interminabile, in timp ce consensul este departe de a fi gasit.

Viitorul negocierilor pentru 2010 continua sa reprezinta principala problema a discutiilor sambata dimineata. Declaratia face apel la incheierea unui acord complet pana la sfarsitul lui 2010. Conferinta trebuie insa sa ajunga la un acord asupra calendarului si formatului lucrarilor pe viitor si sa adopte decizii de procedura, in timp ce cancelarul german Angela Merkel a propus sa gazduiasca cea de-a doua runda de discutii in iunie, la Bonn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.