Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, si-a inceput marti un discurs invocadu-l pe Laszlo Tokes, care "a dat semnalul inceperii Revolutiei la Timisoara" si pe care l-a comparat cu Martin Luther King si a comentat ca in Romania mai sunt multe de facut pentru "a incheia Revolutia".

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a organizat marti un eveniment pentru marcarea a 20 de ani de la infiintarea fondurilor SUA pentru sustinerea democratiilor din sud-estul Europei (SEED), care a avut ca slogan "O privire inapoi, o cale inainte", potrivit unui comunicat de presa.

"Astazi se implinesc doua decenii de cand Laszlo Tokes a aparut la fereastra apartamentului sau din Timisoara pentru a le spune enoriasilor sai ca nu a fost evacuat", a afirmat Gitenstein la inceputul discursului sau.

El a continuat spunand ca asemenea lui Martin Luther King si Rosei Parks din Alabama, statul sau natal, Laszlo Tokes i-a inspirat pe cei carora li se rapise orice drept, sa-si exercite drepturile oferite de Dumnezeu iar astfel, a dat semnalul inceperii revolutiei.

Totusi acela a fost doar inceputul deoarece "aici in Romania, dumneavoastra aveti inca multe lucruri de facut pentru a incheia Revolutia", a explicat ambasadorul SUA.

In viziunea lui, "actiunea", existenta unui "guvern condus de legi" inseamna reformarea sectorului public, care include cinci directii. Acestea sunt:

  • Asigurarea unui buget modern, obligatoriu, multianual.
  • O administratie publica profesionista si independenta, capabila sa ia decizii administrative obligatorii pe baza unui regim de reglementare obiectiv.
  • Un sistem judiciar independent si dezinteresat si un Parlament care permite pedepsirea membrilor sai care incalca legea.
  • O presa independenta si obiectiva.
  • O tara care garanteaza libertatile civile si in care minoritatile religioase si politice sunt protejate de capriciile majoritatii.
"E usor pentru mine sa spun aceste lucruri. Nici noi, in America nu am reusit inca sa indeplinim aceste idealuri in peste doua secole. Dar eu cred ca maretia Americii se datoreaza in realitate nu atat lucrurilor pe care le-am realizat deja, ci mai degraba lucrurilor pe care aspiram sa le realizam", a conchis Gitenstein, care a accentuat sprijinul Ambasadei si al SUA acordat romanilor pentru indeplinirea idealurilor Revolutiei de la 1989.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.