Liderul interimar al Kirgizstanului, Kurmanbek Bakiev (foto), a castigat cu o majoritate zdrobitoare alegerile prezidentiale organizate dupa revolutia lalelelor, care a rasturnat regimul longeviv al lui Askar Akaiev.

Potrivit rezultatelor comunicate de Comisia Electorala, Bakiev a castigat alegerile cu 88,9 la suta din voturi, in conditiile unei participari entuziaste la scrutin, de 74,6 la suta. Aceasta participare a fost chiar mai activa in sudul tarii, fieful lui Bakiev. Al doilea plasat, islamistul moderat Bakir Tursunbai a obtinut mai putin de patru procente. Dintre cei sase candidati la alegerile prezidentiale, Bakiev era singurul cu sanse reale, dupa ce potentialul sau rival, ministrul de Interne Feliks Kulov, foarte popular in nordul tarii si in capitala Biskek, s-a retras din cursa pentru a nu diviza opozitia, in urma unui pact preelectoral incheiat in mai prin care Bakiev ii oferea postul de prim-ministru. "Victoria arata ca revolutia a fost sustinuta de intreaga populatie. Nu a fost doar un vot pentru o persoana, ci o respingere totala a trecutului", declara duminica seara liderul Coalitiei pentru democratie, cel mai important grup al societatii civile, Edil Basisalov.

Noul presedinte (fost prim-ministru al lui Akaiev in perioada 2001-2002, demis in urma unor demonstratii de strada la Biskek inabusite de fortele de ordine care au facut cinci victime) este primul lider ales democratic si totodata primul presedinte al Kirgizstanului provenit din sudul sarac. Peste 1.000 de observatori, in special ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, au monitorizat scrutinul si aproximativ 300 de jurnalisti straini au fost acreditati in Kirgizstan pentru acest eveniment. Acestia au apreciat ieri desfasurarea scrutinului satisfacatoare din punct de vedere al normelor democratice.

Prima tinta - coruptia

Noul lider si-a anuntat un obiectiv prioritar ce denota prudenta, conform analistilor: combaterea coruptiei si readucerea linistii in republica central-asiatica. BBC aminteste ca fiul cel mare al noului lider, Marat, este vicepresedintele Serviciului National de Securitate. Un articol din publicatia electronica "Transitions online" observa, pe ultima turnanta a campaniei electorale, ca administratia interimara a pierdut popularitatea de care se bucura in momentul revolutiei din martie, din cauza raspunsului insuficient de ferm la tranzactiile cu terenuri din capitala si din imprejurimi, si a luat un balon de oxigen de la Moscova. Agentia France Presse noteaza unele dubii asupra viitoarei politici externe a lui Bakiev, care in finalul campaniei elctorale a dat politicii sale o turnura mai pronuntat prorusa si favorabila consolidarii legaturilor cu vecinii din Asia Centrala.

Punctul culminant a fost atins saptamana trecuta in timpul summitului Grupului de la Shanghai, unde Bakiev a semnat o declaratie pentru retragerea trupelor americane din Asia Centrala. Tot in finalul campaniei electorale, Bakiev a primit sustinerea explicita a presedintelui detronat Akaiev, refugiat din martie la Moscova.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.