Vincenzo Germano, fost consul onorific al Romaniei la Bari, a fost arestat sambata pentru posesie de droguri, dupa ce la domiciliul au fost gasite 200 grame cocaina de cea mai buna calitate.

Purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu a declarat ca Vincenzo Germano si-a incetat calitatea de consul onorific al Romaniei la Bari in urma cu trei ani si jumatate, autoritatile italiene fiind instiintate la vremea respectiva despre aceasta situatie, potrivit NewsIn.

Presa italiana a relatat initial ca Germano este consul onorific al Romaniei, dar MAE, prin Ambasada Romaniei la Roma, a facut precizarile necesare. Agentia ANSA, de exemplu, a revenit insa cu o noua versiune a stirii, in care se spune ca Vincenzo Germano este fost consul onorific al Romaniei la Bari.

La domiciuliul acestuia, in urma unei perchezitii s-au gasit 200 de grame de cocaina de cea mai buna calitate si 100 de grame de substanta utila pentru diluare, relateaza presa din Peninsula. Vincenzo Germano, in varsta de 43 de ani, fara antecedente penale, a declarat ca detinea stupefiantele pentru uz personal, marturisind faptul ca le distribuia unui cerc restrans de apropiati. Acesta neaga insa ca ar avea legatura cu criminalitatea organizata.

Vincenzo Germano, decendent al unei familii bogate din regiunea Bari, este director general al companiei Ferrovie del Gargano, precum si membru in consiliul de administratie al Bancii Populare din Bari.

Datoria de consul onorific

Prin decret prezidential, Romania i-a acordat lui Vincenzo Germano, in 17 noiembrie 2000, Ordinul national Pentru Merit in grad de Cavaler ca "recunoastere a meritelor avute in promovarea unor fructuoase relatii economice, culturale si politice intre Italia si Romania".

Potrivit reglementarilor publicate pe site-ul MAE, consulul onorific poate fi desemnat din randul cetatenilor romani domiciliati in statul de resedinta, al cetatenilor acestui stat sau al cetatenilor unui stat tert stabiliti in statul de resedinta. Acesta nu beneficiaza insa de imunitate diplomatica. Astfel, printre indatoririle consului onorific se numara aceea de a anunta de indata, prin orice mijloace, institutiile abilitate ale statului roman in cazul in care impotriva sa se initiaza o procedura judiciara de catre autoritatile statului de resedinta, ori urmeaza a fi retinut pentru executarea unei pedepse privative de libertate.

Consulii onorifici sunt numiti dintre persoanele cu pozitii importante in tarile respective - oameni politici reputati, personalitati remarcabile in domeniile economic, financiar, bancar, cultural, stiintific, avocati de renume - , cu independenta financiara si comportament la nivelul importantei functiei incredintate, apropiati de Romania. Pentru activitatea desfasurata, consulii onorifici nu primesc din partea statului roman salarii, indemnizatii sau alte venituri, oricare ar fi denumirea acestora si suporta din bugetul propriu toate cheltuielile ocazionate de exercitarea functiilor lor oficiale decurgand din aceasta calitate.

Personalul diplomatic al sectiilor consulare si consulii de cariera sprijina activitatea consulilor onorifici si urmaresc modul in care acestia isi indeplinesc obligatiile inscrise in protocoalele incheiate la preluarea functiei.

Calitatea de consul onorific poate fi retrasa oricand de catre autoritatea competenta a statului trimitator, prin revocarea patentei consulare, dar si de catre autoritatile statului de resedinta, prin retragerea exequaturului. In caz de incalcare a statutului sau de consul onorific sau de comitere de fapte incompatibile cu calitatea sa de reprezentant al statului roman, ministrul afacerilor externe al Romaniei va hotari sa-i revoce patenta consulara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.