Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a lansat miercuri un avertisment adresat tarilor reticente sa trimita mai multi soldati in Afganistan, dupa modelul Statelor Unite, atentionand ca Washingtonul ar putea renunta la abordarea sa multilaterala.

"Americanii au optat pentru o abordare multilaterala si cred ca Statele Unite vor incepe sa puna sub semnul intrebarii aceasta abordare, daca ceilalti aliati nu isi vor asuma partea lor din responsabilitate" in Afganistan, a spus el, in cursul unei dezbateri organizate la Bruxelles, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Presedintele barack Obama a anuntat o crestere semnificativa a numarului de militari din Afganistan, in aceasta situatie este crucial ca ceilalti aliati sa il urmeze", a declarat el. [Obama s-a decis: SUA suplimenteaza fortele militare din Afganistan]

"Este in joc echilibrul NATO, este important ca operatiunea din Afganistan sa nu fie perceputa ca o operatiune americana pur si simplu", a adaugat Rasmussen. "Le cer tuturor aliatilor sa isi creasca contributia in Afganistan", a spus el.

Intrebat daca nu este dezamagit de pozitia presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care exclude trimiterea de trupe de lupta ca intariri in Afganistan, dar nu si de personal pentru a forma armata afgana, Rasmussen a raspuns: "Din contra, sunt incurajat de comentariile presedintelui Sarkozy".

Franta si Germania vor sa astepte conferinta de la sfarsitul lunii ianuarie, de la Londra, inainte de a se pronunta in privinta contributiei lor.

Secretarul general al NATO a cerut si Olandei sa isi continue angajamentul. "Sper ca toti aliatii vor lua in considerare faptul ca este o operatiune NATO, am incredere in faptul ca Guvernul olandez si restul vor tine cont de acest lucru", a spus el.

Olanda contribuie cu circa 1.770 de militari la ISAF, majoritatea fiind desfasurati in provincia Uruzgan, unde insurectia talibana este foarte activa. Aceasta tara a decis sa isi retraga trupele in 2010 si urmeaza sa decida cum va proceda daca i se va cere sa mai ramana .


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.