Delegatii din 89 de state semnatare ale Conventiei pentru protejarea materialelor nucleare (CPPNM) din 1979 au decis ieri, la Viena, dupa patru zile de convorbiri, sa inaspreasca "substantial" masurile de securitate in acest domeniu. Scopul amendamentelor: protejarea mai eficienta a centralelor si depozitelor atomice de traficanti, hoti si teroristi.

O alta masura prevede ca statele sa colaboreze mai intens in depistarea la nivel international a materialelor nucleare furate. Modificarile au fost propuse de catre SUA, Canada, Australia, Japonia si 20 dintre statele europene si au fost sustinute de Rusia si China. Agentia ONU pentru securitatea energiei atomice, AIEA, care a fost gazda reuniunii de la Viena, se va asocia in aplicarea noilor dispozitii. Seful AIEA, Mohammed El-Baradei, considera: "Acest nou tratat este un pas important spre o securitate nucleara mai buna, prin combaterea, prevenirea si pedepsirea celor care se angajeaza in furturi, sabotaje sau acte de terorism nuclear."

Implementarea noilor masuri de securitate va depinde insa de viteza cu care statele semnatare vor face modificarile legislative necesare. In plus, noua Conventie trebuie intii ratificata de doua treimi dintre cele 112 state semnatare, inainte sa intre in vigoare. Acest proces ar putea dura inca ani de zile, avertizeaza expertii. O alta problema in combaterea eficienta a terorismului nuclear priveste existenta unor reale pericole in state care nu au semnat Conventia, ca Iranul, Georgia sau Kazahstanul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.