Locuitorii din Kosovo au votat duminica in alegerile municipale, primul scrutin dupa proclamarea independentei teritoriului fata de Serbia, care a fost marcat de o participare importanta a sarbilor din enclave, dornici sa isi afirme prezenta in fata autoritatilor de la Pristina, relateaza AFP.
Insotit de sotia si de fiul sau, premierul Hashim Thaci a votat inca de dimineata. "Pentru cetatenii din Kosovo, aceasta zi este cea mai importanta dupa proclamarea independentei", in 17 februarie 2008, a spus el. "Este o zi istorica. Ne-am sacrificat cu totii pentru a veni aceasta zi. Confirmam astazi ca aceasta tara isi merita independenta si perspectiva europeana", a adaugat Thaci.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, rata de participare generala era de 45,36% la inchiderea sectiilor, la ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei), arata NewsIn.

Circa 1,5 milioane de alegatori au fost chemati sa isi aleaga primarii si viceprimarii in 36 de comune, inclusiv la Pristina.

Aceste alegeri sunt primele organizate de autoritatile kosovare. Scrutinele precedente din Kosovo au fost asigurate, dupa 1999, de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Aparent, sarbii au participat in numar semnificativ la scrutin, in special in enclavele impartite pe tot teritoriul. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 23,62% dintre cei 18.000 de locuitori din Gracanita, capitala unei enclave sarbe importante din apropiere de Pristina, au votat, precum si 30,51% din enclava Strpce, unde traieste si o minoritate albaneza.

"Traim aici si nu vedem alte solutii", a marturisit Slobodan Joksimovici, un fermier sarb in varsta de 47 de ani, pentru a explica decizia sa de a vota, in pofida apelurilor la boicot lansate de Belgrad. "Am ascultat povesti timp de un deceniu. Este timpul sa ne decidem singuri destinul", a subliniat Dragan Ivanovici, un tehnician in varsta de 25 de ani.

Mai multi purtatori de cuvant influenti ai sarbilor din enclave (circa 80.000 de persoane) au indemnat aceasta minoritate sa voteze, pentru a se face auzita de autoritatile de la Pristina.

Potrivit Comisiei Electorale, 22 din cele 74 de partide politice, coalitii din candidati independenti inregistrati pentru alegeri sunt sarbi.

Situatia este, insa, foarte diferita in nordul Kosovo, unde apelul la boicot al autoritatilor de la Belgrad a fost urmat masiv. Este adevarat ca regiunea este invecinata cu Serbia si ca sarbii, circa 40.000 de persoane, sunt majoritari.

De altfel, rata de participare in trei localitati din nordul Kosovo, unde traieste o majoritate sarba, era infima la ora locala 12.00 (13.00 ora Romaniei), inte 0,2% si 2,42%, potrivit Comisiei Electorale.

Planul fostului trimis special al ONU Martti Ahtisaari, elaborat in 2007 si care a ajutat la implementarea independentei Kosovo, prevede pentru sarbi o ampla autonomie in materie de gestionare municipala in domeniile sanatatii, educatiei, finantelor si chiar in unele chestiuni de securitate.

Masuri de securitate importante au fost luate pentru acest scrutin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.