Comisia Europeana intentioneaza sa reformeze politica bugetara a Uniunii, impunand alte criterii de acordare a fondurilor europene pentru bugetul 2014-2021 printre care competitivitatea si eficienta, saracia nemaireprezetand o conditie pentru acordarea de bani euroregiunilor.
In cadrul conferintei "Dezvoltarea resurselor umane: o necesitate pentru Romania. Gestiunea Fondului Social European", organizata vineri la Institutul Bancar Roman, europarlamentarul PSD, Victor Bostinaru, a tras un semnal de alarma privind noile modificari ce pot avea loc in cadrul sistemului de decizie privind acordarea fondurilor europene statelor membre. Aceasta situatie care poate pune foarte multe probleme Romaniei, inclusiv sa o duca la un adevarat esec al aderarii, este foarte putin cunoscuta de romani din cauza preocuparii scazute manifestate de guvernantii nostri.

El a explicat faptul ca "Romania nu are alta sansa de modernizare decat utilizarea fondurilor europene". Cu toate acestea, capacitatea ei de absorbtie este "foarte scazuta", la fel ca si cea administrativa si exista "riscul foarte real de a ni se taia finantarile".

Europa nu mai este "mama saracilor"


Sistarea acestor fonduri nu va fi neaparat o metoda de pedepsire a Romaniei pentru proasta lor gestionare, ci pur si simplu va face parte dintr-un alt set de reguli pe care Romania nu le va putea respecta daca merge in directia aceasta, in care se ofera prea putina importanta proiectelor de accesare a fondurilor europene.

Bostinaru a subliniat ca din cauza crizei economice bugetul UE va scadea si modul de distributie al lui va fi regandit intr-un mod care nu avantajeaza deloc statele sarace. "In 2010, Parlamentul european si Comisia Europeana vor reevalua bugetul UE, care va fi mai mic, adica << tortul mare al UE se va micsora>>. Fondurile pentru politicile de coeziune si Politica Agricola Comuna (PAC) se vor modifica, astfel incat fondurile pentru dezvoltarea rurala vor fi incluse in cele de coeziune", a aratat europarlamentarul PSD.

El a mai atentionat ca schimbarea criteriilor va insemna si reaccesarea fondurilor europene de catre toate statele membre, nu doar de cele sarace. Astfel se poate renunta la indicatorul care facea ca o regiune sa fie eligibila pentru a primi fondurile de coeziune sa aiba Produsul National Brut sub 90% din media comunitara, precum si la nivelul NUTS II (Produs Intern Brut/ locuitor sub 75% din media comunitara), a explicat Bostinaru, care a adaugat ca Romania are 15 dntre cele mai sarace euroregiuni. Oricum, cert este ca saracia nu ne mai ajuta sa obtinem fonduri europene si ca Romania va trebui sa demonstreze eficienta administrativa si capacitate de absorbtie mare, capitole la cre actualmente sta foarte rau.

Bostinaru a lansat in primavara studiul Cartea alba a capacitatii administrative, in care a precizat ca principalele cauze ale absorbtiei reduse a fondurilor europene sunt personalul insuficient pregatit, bugetele limitate ale primariilor si birocratia excesiva. [Ce facem cu fondurile europene, 'colacul nostru de salvare'?]

Acesta a oferit printre solutii si investitia in resursele umane, parteneriat intre consultant si europarlementari, renentarea la discursul despre coruptia din Romania a politicienilor, identificarea si promovarea exemplelor de buna practica si a proiectelor de succes din Romania, reducerea birocratiei.

"Negocierea noului cadru financiar de functionare a UE27 in perioada 2014-2021 are loc in conditiile in care criza politica interna a decapitat reprezentarea Romaniei la masa tratativelor exact in momentul adoptarii unor decizii care ne scot de pe lista tarilor beneficiare de finantari postaderare generoase", comenteaza si Financiarul, partener media la eveniment.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.