Fostul presedinte Jacques Chirac va fi judecat in cazul angajarilor fictive de la Primaria capitalei, dosar datand din perioada in care a fost primar, care insa nu a putut fi rezolvat, intrucat fostul sef al statului a beneficiat de imunitate timp de 12 ani, cat a fost presedinte.
Anuntul trimiterii in judecata a fost facut vineri de serviciul de presa al fostului presedinte, iar evenimentul reprezinta o premiera in Franta pentru un fost sef al statului, relateaza AFP, conform NewsIn.

Chirac, in varsta de 76 de ani, a fost protejat juridic timp de 12 ani prin functia pe care a ocupat-o in fruntea statului, dar, dupa ce a revenit la statutul de cetatean obisnuit, el a fost inculpat la 21 noiembrie 2007 pentru "deturnare de fonduri publice" in acest dosar al unor presupuse angajari de complezenta, platite de cabinetul primarului Parisului, fotoliu pe care Chirac l-a ocupat din 1977 pana in 1995. De aceste angajari ar fi beneficiat, in realitate, partidul lui Chirac.

Fostul presedinte, care a condus Franta intre 1995 si 2007, are in acelasi dosar o decizie de neincepere a urmaririi penale pentru fals in acte publice.

Potrivit anturajului sau, Chirac a primit vestea trimiterii in judecata "cu seninatate" si a decis sa stabileasca in fata tribunalului ca "niciuna dintre slujbele luate in discutie nu constituie o angajare fictiva".

Ancheta intreprinsa de judecatoarea Xavière Siméoni vizeaza 35 de presupuse locuri de munca fictive in perioada 1983-1998, adica de la inceputul celui de-al doilea mandat al lui Chirac la Primarie pana la primii trei ani ai mandatului succesorului sau, Jean Tiberi.

Chirac este trimis in fata tribunalului corectional din Paris numai pentru "21 de presupuse angajari fictive", potrivit serviciului sau de presa.
Cel putin noua persoane sunt trimise in fata tribunalului din Paris, alte noua beneficiind de o decizie de neincepere a urmarii penale, intre acestea figurand Bernard Bled, fostul secretar general al Primariei Parisului.

Parchetul, reprezentand Ministerul Justitiei, ceruse in afacere un NUP general, apreciind ca faptele anterioare anului 1992 sunt prescrise, iar ancheta nu a permis ca faptele ulterioare sa fie incadrate ca infractiune.

Numele lui Chirac a aparut in mai multe dosare judiciare, dar acesta este singurul pentru care a fost pus sub acuzare.

Printre presupusii beneficiari ai acestor slujbe fictive figureaza un fost prefect, banuit ca a avut un sofer platit de cabinetul primarului Parisului. Este singurul contract semnat de Jacques Chirac personal.

Fostul sef al statului afirma ca responsabilitatea acestor angajari revine Primariei Parisului, dar sustine ca ele erau utile si neaga orice deturnare a scopului in care au fost facute.

Trimiterea in fata tribunalului corectional a fostului presedinte nu era dorita in clasa politica, nici in randurile dreptei, dar nici in ale stangii.
Dominique Paillé, purtatorul de cuvant adjunct al UMP, partidul aflat la putere, a afirmat ca "regreta aceasta evolutie" evocand o "incercare dureroasa" pentru fostul presedinte. "Este pacat ca la sfarsitul carierei sale personale e trimis in instanta corectionala", a declarat Paillé la radio France Info.

Inainte de a cunoaste decizia judecatoarei de instructie, socialista Ségolène Royal a spus ca o asemenea evolutie nu ar fi "buna pentru imaginea Frantei".

Jacques Chirac este implicat in prezent in activitatile unei fundatii pe care a creat-o pentru dezvoltare durabila si dialog intre culturi. El ramane foarte popular in Franta. Potrivit unui sondaj din 13 octombrie, fostul presedinte beneficia de 76% din opiniile pozitive, mai mult decat oricare alt politician francez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.