Ministerul rus de Externe a criticat in termeni duri, miercuri, recentele declaratii ale presedintelui polonez, Aleksandr Kwasniewski, referitoare la tratatul frontalier ruso-estonian, avertizand ca Moscova nu are nevoie de medierea Poloniei, informeaza Mediafax. "Declaratiile presedintelui Aleksandr Kwasniewski, facute in timpul vizitei sale in Estonia, ne-au lasat fara replica", a afirmat ministerul rus intr-un comunicat, apreciind ca, astfel, liderul de la Varsovia "se solidarizeaza cu Guvernul de la Tallinn si cu posibilitatea revendicarilor teritoriale ale acestuia". Rusia, in cadrul relatiilor cu vecinii sai, inclusiv Estonia, nu are nevoie de mediere, in special din partea Poloniei", subliniaza Moscova, prin declaratia Ministerului de Externe.

Reactia Moscovei intervine dupa ce presedintele Poloniei s-a pronuntat, marti, la Tallinn, in favoarea adoptarii unei politici comune a Uniunii Europene pentru a convinge Rusia sa ratifice tratatul frontalier cu Estonia. Rusia a decis, la sfarsitul lunii iunie, sa isi "retraga" semnatura de pe acordul asupra frontierelor, incheiat la 18 mai, intrucat Parlamentul estonian a inclus in preambulul textului referiri la ocupatia sovietica din perioada 1940-1991.

Tallinn nu vrea alte negocieri cu Moscova

Pe de alta parte, potrivit Rompres, presedintele estonian, Arnold Ruutel, s-a declarat convins ca tara sa nu trebuie sa angajeze noi negocieri cu Rusia in privinta problemelor de frontiera."Partenerii Estoniei din UE si NATO sunt unanimi in aceasta problema - acordurile de frontiera semnate de catre ministrii de externe ai celor doua tari trebuie sa fie ratificate si de catre Duma, camera inferioara a parlamentului rus, sustine presedintele Estoniei, care face apel la autoritatile de la Moscova sa abandoneze demersul negativ fata de acordurile de frontiera, dand asigurari ca tara sa nu are revendicari teritoriale fata de Rusia.

Acordul de frontiera intre Rusia si Estonia prevede ca frontiera intre cele doua tari sa urmeze granita administrativa intre fostele republici sovietice Rusia si Estonia, cu mici corectii reciproce, in baza carora partile au facut schimb de teritorii pe uscat si pe apa, in total circa 140 de hectare.

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat, de mai multe ori in ultima perioada, si in termeni extrem de duri, ca Moscova nu va accepta nici o pretentie teritoriala din partea balticilor si nici nu le va prezenta scuze pentru ocupatia sovietica. Pe acest fond, tarile baltice nu ascund intentia de a prezenta Rusiei, ca mostenitoare de drept a fostei URSS, o nota de plata de zeci de miliarde de dolari, pentru perioada 1940-1991, drept compensatie pentru ocupatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.