Scriitorul italian Claudio Magris a primit Premiul Pacii atribuit de librarii germani, in ultima zi a Targului de carte de la Frankfurt,distinctia recompensand personalitatile care "prin activitatea lor literara, stiintifica si artistica au servit semnificativ dezvoltarii ideilor pacifiste".
European convins, Claudio Magris, acum in varsta de 70 de ani, a fost distins pentru modalitatea in care a pledat "pentru ideea de Europa unitara", arata NewsIn.

In discursul tinut la Frankfurt cu ocazia decernarii premiului, Magris a avertizat asupra aparitiei unei noi forme de populism in Europa si asupra ridicarii unor bariere susceptibile sa duca la "o democratie fara democratie", potrivit AFP. Magris a denuntat frontierele invizibile care se ridica intre imigranti si autohtoni in marile metropole europene.

Fara a-l ataca in mod direct pe seful guvernului italian, scriitorul, una dintre vocile critice la adresa lui Silvio Berlusconi, a marturisit ca spera "ca italian patriot, ca tara nu va redeveni pionier in sens negativ: la urma urmei, noi suntem cei care am inventat fascismul in Europa".

Cu o zi inainte de decernarea premiului, tot la Targul de carte, Magris a vorbit despre marele sau vis, acela de a trai ziua in care se va constitui statul european. "Problemele noastre nu mai sunt nationale. De aceea, avem nevoie de un stat european. Visez la ziua in care vom avea un stat european, chiar daca nu se va intampla inca", a spus Magris la Frankfurt. "Este aproape ridicol ca Italia, Franta si Germania continua sa aiba atatea legi diferite", a comentat scriitorul care va fi recompensat pentru modalitatea in care a pledat "pentru ideea de Europa", citat de presa internationala.

Dincolo de dezideratul sau, de a vedea un construct european solid, Magris este constient de dificultatile de a avea o unitate europeana autentica, mai ales ca pe scenele unor state reapar "nationalismele si micronationalismele". "De pilda, si am scris despre asta un articol malitios, exista persoane care se gandesc ca scolile ar trebui sa predea doar scriitori locali. Daca am aplica acest principiu, ar insemna ca Luigi Pirandello ar fi obligatoriu in Sicilia, dar interzis in Lomardia", spune scriitorul, avertizand asupra unuia dintre pericolele majore de astazi, izolarea.

In ceea ce priveste motivatia de a i se acorda premiul pentru faptul ca ar fi scris despre o Europa unitara, Magris evita militantismul, spunand ca literatura autentica nu are mize morale sau politice. "Scrii ceea ce ai in minte si in inima si cateodata, indirect, ceea ce scrii are implicatii care merg dincolo de literatura", explica scriitorul, adaugand ca literatura ramane un proces de creatie amorala si apolitica, desi avand implictii morale si politice.

In plus, cartile nu servesc retete ori precepte absolute, la fel cum adevarurile general valabile nu sunt predate la scoala."Parintii mei nu mi-au spus niciodata ca nu trebuie sa fii rasist sau ca nu se cuvine sa mananci in baie, dar la final felul in care traim reflecta natural faptul ca nu trebuie sa ii discriminam pe ceilalti ori sa luam spaghetti in sala de toaleta. Si daca nu am venit aici in lenjerie, nu este pentru ca cineva m-a sfatuit asa, ci pentru ca este evident", a argumentat Magris.

Claudio Magris, in varsta de 70 de ani, care figureaza de mai multi ani pe lista favoritilor pentru Premiul Nobel pentru literatura, a publicat in 1986 "Dunarea", o lucrare in care prezinta parcursul fluviului din Germania pana la Marea Neagra, traversand Europa centrala.

Magris este eseist si editorialist al cotidianului italian "Corriere della Sera". Numeroase studii ale sale au servit la promovarea culturii si literaturii mitului habsburgic in Italia, dupa ce si-a consacrat teza de doctorat mitului Habsburgilor in literatura austriaca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.