Romania, Bulgaria si Polonia isi vor uni eforturile incercand sa schimbe conditiile pentru includerea lor in programul Visa Waiver (VWP), a anuntat ministrul bulgar de externe Rumiana Jeleva, care va merge in SUA anul acesta pentru a discuta cu autoritatile americane, relateaza Standart News.
"Bulgaria, inpreuna cu alte tari europene, precum Polonia si Romania, ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in Statele Unite, isi vor uni eforturile pentru a incerca sa schimbe reglementarile pentru eliminarea vizelor", a spus Jeleva.

"In prezent, o tara poate fi inclusa in programul Visa Waiver, daca proportia vizelor respinse este mai mica de 3%, iar in Bulgaria este de 13%", a declarat ea, precizand ca 3% este "un prag foarte jos si trebuie schimbat".

In cursul vizitei sale in Statele Unite, care va avea loc pana la sfarsitul anului, Jeleva le va explica reprezentantilor Congresului ca Bulgaria depune eforturi pentru a reduce proportia de vize respinse si pentru a indeplini criteriile prevazute de programul Visa Waiver, precum introducerea actelor de identitate biometrice.

Autoritatile americane au anuntat ca Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent. In acesta conditii, MAE roman a anuntat o serie de masuri pe care intentioneaza sa le ia pentru ca Romania sa poata fi inclusa in VWP. "Vom continua sa lucram, impreuna cu partenerii americani, astfel incat sa poata fi identificate cauzele care au condus la cresterea ratei de refuz, principalul obstacol in calea liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii romani", a asigurat purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu.

Un alt element important este nivelul de informare a solicitantului, potrivit MAE. "Suntem constienti, in acelasi timp, ca rata de refuz depinde, in mod semnificativ, de atitudinea si nivelul de informare al aplicantilor in ceea ce priveste exigentele procesului consular american de analizare a solicitarilor de viza, precum si prevederile legislatiei SUA in materie", a declarat acesta.

Un exemplu in acest sens este, potrivit ministerului, cel al revenirilor repetate ale unor aplicanti care au fost deja respinsi, desi conditiile relevante in ceea ce ii priveste nu s-au modificat. Aceasta situatie antreneaza cresterea in ansamblu a ratei de refuz, care se calculeaza prin raportare la numarul de aplicatii respinse si nu la numarul de solicitanti.

"In acest context, MAE va initia, impreuna cu partenerii americani, o campanie de informare a opiniei publice pe aceasta tema. Vom intensifica demersurile de promovare, la nivel politico-diplomatic, in beneficiul aspiratiilor legitime ale Romaniei pentru liberalizarea regimului de vize in relatia cu SUA. Vom derula aceste demersuri inclusiv prin intermediul dialogului dintre Uniunea Europeana si autoritatile de la Washington", mai asigura Serbanescu.

  • Romania, printre tarile escluse din programul Wisa Waiver

Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru si Romania sunt cele cinci tari din UE care nu sunt inca incluse in programul Visa Waiver, facilitate prin care cetatenii unei tari pot calatori in Statele Unite in scop turistic, fara a avea nevoie in prealabil de obtinerea unei vize de intrare pe teritoriul american de la Ambasada SUA. Dintre cele cinci tari UE ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a intra in SUA, Romania are rata cea mai mare de respingere a vizelor.

Astfel, numai 17,8% dintre bulgarii care au solicitat viza pentru SUA au fost refuzati, 1,4% dintre cetatenii ciprioti, 2% dintre greci si 13,5% dintre polonezi.

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie daca au fost respinsi mai putin de 3% dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite. In afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.