Zeci de kilograme de plutoniu neinventariate au fost descoperite la o centrala atomica din Cadarache, din sudul Frantei, provocand oprirea dezafectarii instalatiei, a anuntat Autoritatea pentru Siguranta nucleara.
Informatia a provocat o reactie rapida din partea ministrului francez pentru ecologie, Jean-Louis Borloo, care a cerut "transperanta totala in privinta sigurantei nucleare", potrivit AFP, citat de NewsIn.

"Este incredibil ca inventarierea plutoniului, care trebuia sa se faca in grame - insa, in acest caz, se vorbeste despre echivalentul a cinci bombe nucleare - nu se poate face cand este vorba despre zeci de kilograme", a declarat la randul sau, pentru AFP, Yannick Rousselet, responsabil al asociatiei ecologiste Greenpeace.

Intr-un comunicat difuzat miercuri seara, Atoritatea pentru Siguranta nucleara subliniaza ca depozitele, "evaluate la aproximativ opt kilograme in perioada de exploatare a instalatiei de catre Comisariatul francez pentru Energia Atomica" (CEA), erau de fapt de ordinul a 22 de kilograme, iar CEA apreciaza ca, in total, cantiatea s-ar putea ridica la aproximativ 39 de kilograme.

Autoritatea, care a "suspendat operatiunile de dezmembrare a instalatiei", a criticat decalajul intre semnalarea incidentului de catre CEA, la 6 octombrie, si anuntarea problemei, in iunie. "Aceasta intarziere este inacceptabila", a comentat Laurent Kueny, un responsabil al autoritatii pentru control, care denunta "necunoasterea partiala" a datelor privind cantiatea de materie prezentata.

Autoritatea pentru Siguranta nucleara a decis sa claseze incidentul la nivelul 2 pe scara gravitatii.

Comisariatul pentru energia atomica a explicat ca a declarat incidentul in octombrie, deoarece a dorit sa-si faca o idee despre rezervele de materie. "Este una dintre situatiile cele mai grave si mai critice aparute intr-o instalatie nucleara in ultima vreme", a afirmat Greenpeace France.

Infiintata in 1964, instalatie nucleara de la Cadarache a avut drept activitate principala producerea de combustibil MOX pentru reactoare nucleare. Activitatea sa industriala a fost oprita in 2003 si este in curs de dezafectare din martie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.