Scriitoarea Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru Literatura, va primi distinctia Franz Werfel pentru Drepturile Omului, decernata de Fundatia "Centrul impotriva deportarilor", a anuntat institutia, cu adaugarea ca decizia a fost luata pe 1 octombrie.
In valoare de 10.000 de euro, premiul Franz Werfel recompenseaza ultimul volum al autoarei de origine romana, intitulat "Atemschaukel" ("Leaganul respiratiei"), in care Herta Müller vorbeste despre drama deportarii etnicilor germani din Romania intr-un lagar de munca in Uniunea Sovietica, in anul 1945.

Atemschaukel" ("Leaganul respiratiei") , ultimul roman scris de Herta Müller, s-a nascut greu, dupa ce scriitoarea si-a dorit sa teasa istoria cartii la patru maini, impreuna cu poetul Oskar Pastior, unul dintre etnicii germani care au luat drumul lagarelor sovietice, noteaza NewsIn.

Herta Müller se apleaca de asta-data asupra deportarii etnicilor germani din Romania in Uniunea Sovietica, una dintre marile traume personale, pentru ca mama prozatoarei a murit in timpul deportarii sovietice. Imputandu-li-se vina colectiva de a fi fost colboratori ai nazismului, svabii au fost deportati la inceputul anului 1945 in lagare de munca situate pe teritoriul de astazi al Ucrainei.

Povestea a fost unul dintre marile proiecte literare ale Hertei Müller, care si-ar fi dorit sa o scrie alaturi de poetul Oskar Pastior, care insa a murit in 2006, cu cateva zile inainte de a primi premiul „Büchner“. Pastior a fost unul dintre cei deportati in URSS, la doar 17 ani. Impreuna, Herta Müller si Pastior au vizitat localitatea din Ucraina unde s-a aflat lagarul. "Atemschaukel“ a fost scris dupa convorbiri cu Oskar Pastior si publicat in luna septembire, in Germania.

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este atribuit o data la doi ani, intr-o ceremonie care are loc la la Biserica St Paul's din Frankfurt. Distinctia recompenseaza acele persoane care au luptat contra incalcarii drepturilor omului, fie ca vorbim despre genocid ori despre anihilarea deliberata a grupurilor etnice sau religioase. La editia precedenta, laureat a fost scriitorul maghiar Konrad Gyorgy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.