Presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek a subliniat sambata la Praga ca orice noua intarziere in procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona ar costa "scump" Uniunea Europeana si pe cetatenii sai, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Nu vreau in niciun caz sa fac presiuni asupra unui stat independent precum Cehia. Dar trebuie sa realizam ca orice noua intarziere i-ar costa scump pe milioane de europeni", a declarat Buzek, dupa intalnirea cu presedintele Senatului ceh, Premysl Sobotka.

Joi, euroscepticul presedinte ceh Vaclav Klaus, adversar declarat al Tratatului, a pus o noua conditie pentru semnarea documentului, indispensabila pentru ca tara sa sa incheie ratificarea textului destinat sa asigure o mai buna functionare a Europei extinse la 27 de membri.

Klaus a declarat, intr-o convorbire telefonica cu premierul suedez Fredrik Reinfeldt, ca doreste sa se adauge in Tratatul de la Lisabona un fel de derogare pentru tara sa privind Carta Europeana a drepturilor fundamentale, una dintre componentele documentului european, asemenea celor obtinute in 2007 de Marea Britanie si Polonia. "Cererile suplimentare ale presedintelui Klaus reprezinta un lucru pe care Cehia trebuie sa-l rezolve singura, nu dorim sa intervenim", a afirmat Buzek. "Doar dupa lamurirea acestor revendicari la nivel national vom putea negocia o eventuala sustinere a solicitarii presedintelui ceh la nivelul celorlalte 26 de state membre UE", a mentionat el, inainte de intrevederea cu liderul de la Praga, arata NewsIn.

Vineri dupa-amiaza, presedintia ceha continua insa sa pastreze tacerea totala in legatura cu continutul acestei cereri.

Cotidianul polonez Rzeczpospolita, afirma, citand o sursa apropiata presedintelui ceh, ca cererea lui Klaus ar avea drept obiectiv sa impiedice pe viitor orice restituire a bunurilor germanilor sudeti, confiscate de Praga dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. "Nu putem permite ca judecatori din Malta sau Spania, de la Curtea Europeana de Justitie, (CEJ), care nu cunosc istoria regiunii, sa decida daca germanii au dreptul de a-si recupera bunurile", a afirmat aceasta sursa pentru cotidianul polonez.

Dupa ce irlandezii au spus "da" la cel de-al doilea referendum organizat saptamana trecuta, si inainte de semnarea de catre presedintele polonez Lech Lech Kaczynski, asteptata sambata, viitorul Tratatului de la Lisabona se joaca la Praga. Presedintele ceh Vaclav Klaus, un eurosceptic virulent, trebuie sa anunte daca va semna sau nu dupa o decizie a Curtii Constitutionale.

Instanta de la Praga a fost recent sesizata de un grup de senatori liberali, care au cerut sa se verifice daca Tratatul este conform cu legea fundamentala a tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.