Mai multi scriitori rusi, printre care Ludmila Ulitkaia, au refuzat sa participe la o reuniune cu premierul Vladimir Putin, organizata miercuri, de ziua sa de nastere.
"Educatia mea nu imi permite sa vina sa vad pe cineva de ziua sa de nastere pentru a discuta probleme, pentru a-i prezenta criticile mele", a declarat Dmitri Bikov, scriitor renumit, pentru postul de radio Ecoul Moscovei, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Nu voi veni", s-a limitat sa spuna Ludmila Ulitkaia, laureata a premiului Booker. "Astazi plec in vacanta, plecarea mea era prevazuta de mai demult", a adaugat, fara alte precizari, scriitoarea, care a corespondat in septembrie cu fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, aflat in detentie din 2003, in urma unui proces calificat de unele voci drept politizat.

"Ii inteleg si pe cei care au refuzat si pe cei care au acceptat" sa il intalneasca pe Putin, a spus scriitorul si jurnalistul Zahar Prilepin.
Pe langa acesti trei scriitori, pe lista cu invitati mai figureaza Valentin Rasputin, Aleksandr Kabakov, Serghei Lukianenko si Andrei Bitov,
potrivit agentiei RIA Novosti.

"10 scriitori sunt asteptati la aceasta discutie libera (cu Putin - n. red.), in cursul careia vor fi evocate rolul literaturii in societate, vulgarizarea lecturii (...), dar si mai multe probleme din viata nationala", a declarat purtatorul de cuvant al premierului, Dmitri Peskov.

"Mai multe persoane invitate nu se afla in prezent la Moscova, altii sunt bolnavi", a adaugat Peskov.

Lukasenko l-a felicitat pe Putin de ziua sa dupa ce l-a criticat saptamana trecuta

Pe de alta parte, presedintele Belarusului Aleksandr Lukasenko a fost printre primii dintre cei care l-au felicitat, miercuri dimineata, pe premierul rus Vladimir Putin, de ziua sa de nastere, dupa ce vinerea trecuta a criticat dur actiunile sale din perioada mandatului prezidential.

Vladimir Putin implineste miercuri 57 de ani.

La intalnirea cu jurnalistii rusi, de vinerea trecuta, liderului din Belarus l-a acuzat pe premierul rus Vladimir Putin pentru ca in perioada mandatului prezindential, in 2004, a luat personal decizia de "blocada energetica" a Belarusului, precum si pentru ca a refuzat sa dezvolte cooperarea militara dintre Moscova si Minsk, in particular, sa desfasoare exercitii militare. De asemenea, Lukasenko l-a acuzat pe Putin de incetinirea crearii statului unional Rusia-Belarus.

Rusia nu comentat declaratiile lui Lukasenko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.