Presa internationala scrie vineri despre Romania, "o tara saraca din Balcani", unde tulburarile politice au picat in cel mai prost moment, economia tarii find afectata puternic de criza, astfel incat reforme esentiale ar putea fi paralizate ca urmare a destramarii "unei casatorii din interes".
"Instabilitatea politica risca sa agraveze criza economica din Romania", titreaza vineri agentia France-Presse intr-un material in care prezinta parerile unor analisti. Destramarea coalitiei de la putere risca sa agraveze criza economica ce afecteaza Romania si sa submineze credibilitatea acestei tari in ochii investitorilor straini, avertizeaza analistii citati de AFP. Premierul liberal-democrat Emil Boc, care a numit interimari dupa ce ministrii social-democrati si-au dat demisia, a dat asigurari ca va cere un vot in Parlament privind un nou guvern inainte de expirarea termenului legal de 45 de zile, potrivit NewsIn.

Vineri, pe santierul pentru autostrada Transilvania, construita de grupul american Bechtel, el s-a straduit sa minimalizeze impactul crizei politice, detaliind proiectele sale de investitii in infrastructuri.

Analistii amintesc, insa, ca Romania se confrunta cu o recesiune severa si cu o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 8,5% in 2009, potrivit estimarilor.

"Criza politica risca sa provoace o retragere a investitorilor (...). Romania are nevoie disperata de fonduri pentru a-si finanta deficitul public si nu este clar in acest moment cum va acoperi aceasta gaura", a declarat pentru AFP analistul financiar Bogdan Baltazar, fost consilier la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si fost presedinte al bancii BRD.

Bucurestiul va lansa in curand si o emisiune de obligatiuni in valuta, pentru circa 500 de milioane de euro, dar tulburarile politice ar putea "creste costul lor, facandu-le inaccesibile", a subliniat el.

Opinia sa este impartasita si de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, potrivit caruia "nu este recomandabila lansarea unei emisiuni de eurobonduri in contextul politic actual".

Deja moneda locala, leul, scrie AFP, a platit pretul crizei: joi ea a pierdut 1,2% din valoare, vineri inca aproape 0,7%, depreciindu-se pana la un nivel nemaiatins de sase luni.

In plus, sindicatele din domeniile publice ameninta ca vor iesi in strada pentru a protesta fata de o reforma salariala care va duce, spune el, la o scadere a puterii de cumparare.

In jur de 750.000 de persoane - profesori, medici si politisti - sunt chemate luni la greva generala. Miercuri, aproape 20.000 de persoane sunt asteptate la un miting in fata Guvernului.

Declarandu-se "ingrijorat" de suprapunerea unei crizei sociale cu o criza economica, Boc a cerut un moratoriu de cateva luni in privinta oricarei miscari de protest, timp in care urma sa se ajunga la un compromis in legatura cu principalele revendicari, inclusiv in ceea priveste o crestere a salariului minim.

"Nu se pune problema de a renunta la miscarile anuntate", a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS). "Nu este vina noastra daca partide politice nu se mai inteleg. Discutiile pe marginea revendicarilor noastre treneaza deja de luni de zile", a declarat Costin pentru AFP.

Reforma salariala, care vizeaza reducerea cheltuielilor publice, se inscrie in angajamentul Bucurestiului luat fata de FMI si fata de Comisia Europeana in schimbul imprumutului de 20 de miliarde de euro. AFP consemneaza in acest context opinia reprezentantului FMI in Romania , Tony Lybek, care a declarat joi, dupa caderea guvernului, ca "nu se teme de suspendarea acordului", intrucat acesta a fost negociat cu Romania, si nu cu un partid politic, iar FMI se asteapta din partea autoritatilor romane sa-si continue eforturile vizand atingera obiectivelor stabilite.

"Caderea coalitiei din Romania ameninta reforma", observa Wall Street Journal, explicand ca "schimbarile fiscale majore care sunt necesare pentru a satisface conditiile impuse de institutiile creditoare in martie, cand tara a avut nevoie de un pachet de ajutor, ar putea fi intarziate".

"Destramarea guvernarii ar putea declansa alegeri parlamentare anticipate, in conditiile in care Romania este oricum in plina campanie pentru a alege un nou presedinte. Alegerea unui nou Parlament ar putea conduce la o paralizie a politicilor intr-un moment in care tara trebuie sa faca eforturi pentru a taia din cheltuielile bugetare pentru a respecta conditiile FMI", scriu jurnalistii WSJ.

Timothy Ash, analist pe piete emergente al Royal Bank of Scotland din Londra a subliniat pentru WSJ ca "o criza politica este ultimul lucru de care Romania are nevoie, atata timp cat guvernul face eforturi de a respecta conditiile impuse de programul FMI, care prevede reforme de profunzime".

WSJ reaminteste ca Romania trebuie sa reduca dificitul bugetar de la 7,3% din PIB la 3% in 2011 si ca trebuie sa taie 15% din cheltuielile cu salariile bugetare. In acelasi timp, cotidianul subliniaza ca daca presedintele Basescu nu poate gasi o coalitie pentru a forma un nou guvern, atunci s-ar putea ajunge la alegeri generale.

"Daca Romania va organiza alegeri prezidentiale si parlamentare in acelasi timp, implementarea acestor reforme ar putea fi intarziata si ar putea fi amanata deblocarea urmatoarei transe din imprumut", considera Ash. Romania a primit pana in prezent aproximativ 6,9 miliarde de euro din cele 12,3 miliarde acordate de FMI, parte a unui pachet de 20 de miliarde de euro negociat in martie.

"Coalitia din Romania se destrama, ministrii pleaca din guvern dupa numai zece luni", titreaza vineri Financial Times. "Tara lovita greu de recesiune a fost lasata cu al doilea guvern minoritar in mai putin de un an, intr-o perioada de adancire a crizei", scriu jurnalistii FT.

"Miscarea politica de joi, care slabeste guvernul si limiteaza capacitatea sa de a trece legi, ar putea complica relatia Bucurestiului cu FMI, care monitorizeaza un plan de masuri economice. De asemenea, vor fi realimentate preocuparile privind riscurile politice in Europa de Est pe timp de recesiune globala. Letonia, Ungaria si Cehia s-au confruntat deja in acest an cu caderea guvernului", subliniaza FT.

Publicatia aminteste ca economia Romaniei, care a avut o evolutie spectaculoasa timp de opt ani, a fost lovita violent de criza. Bucurestiul a fost fortat sa apeleze la FMI si la UE pentru un imprumut de 20 de miliarde de euro. "Economia s-ar putea comprima cu pana la 10% in acest an, iar guvernul a estimat ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 7,3% din PIB. Cu perspective foarte reduse de revenire la crestere economica in viitorul apropiat, economistii din sectorul privat avertizeaza ca taieri si mai drastice ale cheltuielilor publice sunt inevitabile", subliniaza FT.
Fondul Monetar International este momentan ingrijorat de faptul ca un guvern fara o majoritate parlamentara s-ar putea dovedi un partener de negociere dificil, mai scrie FT. "Este important sa existe cineva cu care sa poti discuta pe timpul urmatroarei sesiuni de monitorizare din decembrie", a declarat un oficial FMI.
Liderul PSD Mircea Geoana a declarat pentru FT ca ceea ce s-a intamplat este "un complot electoral al presedintelui, el incercand sa distraga atentia de la criza economica".
"Avand in vedere ca miza este presedintia tarii, niciun partid nu va fi dispus sa faca un compromis inainte de alegeri. Noi alegeri parlamentare nu pot fi organizate, din punct de vedere constitutional, decat dupa alegerile prezidentiale, dar ar putea sa se desfasoare in noul an. Daca Romania va avea alegeri prezidentiale in 2010 nu va fi singura din regiune. Cehia, cu un guvern interimar la putere dupa caderea administratiei de centru-dreapta ODS, ar putea sa mearga la urne cam in acelasi timp. In Ungaria, unde la putere este un prim-ministru independent, alegerile parlamentare sunt programate pentru primavara", conchide FT.

New York Times (NYT) scrie ca "destramarea coalitiei de guvernamant a aruncat tara intr-o criza politica, in conditiile in care Romania are una dintre cele mai afectate economii din regiune ca urmare a turbulentelor economice".

"Spre deosebire de Islanda, Letonia si Ungaria, ale caror guverne au cazut din cauza turbulentelor economice, analistii cred ca in Romania criza a fost cauzata de luptele politice interne. (...). Chiar daca guvernul condus de premierul Boc nu mai are o majoritate in Parlament, analistii spun ca el ar putea sa ocupe in continuare functia, in timp ce partidele incearca sa rezolve criza. Pe de alta parte, partidul de opozitie PNL a anuntat ca ar putea depune o motiune de cenzura in zilele urmatoare, iar analistii spun ca nu este clar daca Boc ar putea ramane la putere", explica NYT.

In plus, NYT citeaza economisti care spun ca aceasta criza ar putea submina economia si asa slabita a tarii. Cotidianul il citeaza si pe expertul economic Radu Soviani, care a declarat ca aceasta criza ar putea diminua increderea investitorilor, ceea ce ar putea creste costul cu care Romania isi poate asigura finantare externa si ar putea destabiliza si cursul monedei romanesti. "Poate ca aceasta este o vrajba intre doua partide, dar acest zgomot politic vine intr-o perioada in care economia este intr-o stare deplorabila", a atras atentia Soviani.
"Romania, o tara saraca din Balcani, care este membra a UE, a avut de-a face si cu proteste sociale. Dupa ce a promis cheltuieli sociale generoase, guvernul a inghetat temporar cresterile salariale din sectorul privat, o miscare care a determinat proteste din parte sindicatelor. In ultimele saptamani, au fost organizate proteste si greve de functionarii din sectorul public, iar saptamana viitoare sunt programatre si mai multe greve", scrie cotidianul.

Cotidianul austriac Die Presse titreaza vineri ca in Romania s-a ajuns la "Sfarsitul unei casatorii din interes", explicand ca dupa numai 10 luni de guvernare, coalitia s-a destramat. Publicatia il citeaza pe presedintele PSD, Mircea Geoana, care i-a reprosat lui Traian Basescu, "presedintele tarii, apropiat al PDL, ca a aruncat deliberat tara in turbulente inaninte de alegerile prezidentiale".

"Intr-adevar, apropiatele alegeri sunt cele care au declansat destramarea timpurie a unei casatorii din interes lipsite de orice vlaga. De la impartirea functiilor, pana la esecul reformei educatiei - partenerii au parut ca nu se pot pune de acord mai niciodata", scrie Die Presse. In plus, in articol este mentionata si "frauda electorala" de care cele doua partide s-au acuzat reciproc si faptul ca MAI ar juca un rol cheie in aceasta ecuatie.

"Turbulentele politice au surprins Romania intr-un moment neprielnic", atrage atentia cotidianul, facand referire la acordul privind imprumutul FMI si problemele bugetare.

Si publicatia germana Focus informeaza ca noua ministri social-democrati si-au dat demisia din Guvernul roman si evidentiaza ca "haosul politic adanceste criza din tara".

"Liderul PSD, Mircea Geoana, va candida impotriva lui Traian Basescu. Vrajba din coalitie marcheaza o escaladare a disputei electorale. (...). Romania are, ca urmare a crizei economice globale, probleme masive. Numai multumita unui credit de la FMI poate statul sa plateasca bugetarii. Saptamanile trecute au avut loc proteste in masa si greve ale functionarilor CFR, judecatorilor si functionailor publici", puncteaza Focus.

Irish Times atrage de la inceput atentia asupra faptului ca turbulentele politice si destramarea coalitiei de guvernare a avut loc "in contextul acuzatiilor privind fraudarea alegerilor". "Cele doua mari partide din Romania s-au aratat reciproc cu degetul pentru colapsul coalitiei de guvernamant, intr-un context in care apropiatele alegeri prezidentiale si drasticele taieri bugetare au alimentat tensiunile politice".
Liderul PSD Mircea Geoana este citat de ziarul irlandez spunand ca "aceasta a fost ultima data cand PSD este vioara a doua intr-un guvern".
"Analistii spun ca va fi dificil pentru ministri PDL sa asigure sustinerea necesara intr-un parlament puternic divizat, iar ministrilor interimari le lipseste autoritatea pentru a putea impune reducerile bugetare necesare. Reformele au cauzat deja proteste si greve, dar ele sunt esentiale daca Romania doreste sa indeplineasca criteriile FMI", puncteaza Irish Times.

Cotidianul de limba engleza din Qatar, Gulf Times, atrage atentia ca situata din Romania "evidentiaza riscul regional implicat de coalitii politice". "O revenire a apetitului pentru risc a mai luat presiunea de pe economiile emergente, dar colapsul coalitiei de guvernamant din Romania reaminteste ca luptele politice interne ar putea periclita reformele si redresarea", explica Gulf Times, care indica si problemele care ar putea aparea in ceea ce priveste adoptarea reformelor necesare pentru a respecta angajamentele luate de FMI.

"Vestea caderii guvernului a subminat leul, in timp ce agentiile de rating au averizat ca, in ciuda faptului ca tensiunile politice inainte de alegerile prezidentiale nu sunt neasteptate, atractivitatea tarii ar putea fi amenintata daca programele de reforma ale FMI si UE nu vor fi respectate", evidentiaza articolul.

"Orice esec privind programul de sustinere multinational ar fi devastator pentru si asa fragila incredere a investitorilor, ceea ce ar putea afecta moneda nationala, iar acest lucru ar putea sa cauzeze o criza regionala mai ampla. Pe de alta parte, unii analisti sustin ca institutiile internationale de imprumut, precum FMI, vor fi mult mai flexibile, din disperare de a evita o repetare a situatiei Islandei", scrie cotidianul. Acest lucru inseamna, potrivit publicatiei, ca creditorii vor prefera sa amane platile, si nu sa se retraga complet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.