Revista americana Newsweek ii dedica editia europeana de saptamana viitoare presedintelui Nicolas Sarkozy, care ar suferi de "complexul Obama", si incearca sa descopere, intr-un articol, punctele comune ale celor doi lideri, in pofida relatiei lor lipsite de caldura.
Articolul, semnat de jurnalistul Christopher Dickey, subliniaza ca Nicolas Sarkozy, sosit la putere cu un an si jumatate inaintea omologului sau american, pare sa-i fi deschis acestuia calea intr-o serie de domenii, "de la piratii somalezi la Iran, trecand prin G20, prima de casare, taxa pe emisiile de dioxid de carbon, 'afganizarea' razboiului din Afganistan, pana la maniera de abordare a divergentelor cu Rusia si la deschideriea fata de Siria", relateaza AFP, conform NewsIn.

Stilul lui Sarkoyz inseamna "sa fie prezent in mai multe locuri in acelasi timp, iar in acest domeniu, Obama pare, de asemenea, sa-i calce pe urme", scrie Newsweek.

Cu toate acestea, relatiile dintre cei doi lideri sunt "departe de a fi ideale": Barack Obama pare "adesea ca nu il observa pe omologul sau francez hiperactiv", in timp ce Nicolas Sarkoyz nu crede ca presedintele american este un lider "suficient de ferm".

"Lipsa de cooperare dintre cei doi" este motivata de faptul ca "amandoi doresc sa fie la conducere in fiecare initiativa: Obama pentru ca este presedintele Statelor Unite, iar Sarkozy deoarece este foarte ambitios si francezii sunt foarte ambitiosi pentru el".

Mai mult, autorul articolului ii compara pe cei doi presedinti cu actori de la Hollywood: Sarkozy ar fi "micutul Joe Pesci, tot timpul agitat si in miscare, care se afla in fata lui Denzel Washington, demn si retinut".

Articolul nu este mai putin elogios la adresa presedintelui francez si subliniaza ca este regretabil ca Nicolas Sarkozy si Barack Obama nu sunt mai apropiati, deoarce "atunci cand parteneriatul lor functioneaza, da rezultate impresionante".

In final, autorul articolului scrie ca Sarkozy nu este "o persoana cu care cineva sa isi doreasca sa intre in conflict".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.