China va marca joi cu fast implinirea a 60 de ani de la fondarea regimului comunist, ocazie pentru a-si sarbatori cu mandrie statutul de noua putere mondiala, inclusiv pe plan militar. In paralel, poporul chinez se lupta cu extremismul, saracia si teroarea acestui sistem.
Partidul Comunist, aflat la putere din 1949, desi China este in prezent mai putin "rosie", va profita de aceasta aniversare simbolica pentru a lauda realizarile acestei tari imense si pentru a da asigurari privind coeziunea sa, pe fondul intensificarii tensiunilor sociale si etnice, comenteaza AFP, citata de NewsIn.

Astfel, festivitatile vor scoate la lumina drumul parcurs de acest stat, izolat in 1949, cand Mao Zedong proclama, in 1 octombrie, Republica populara a Chinei, devenita o mare putere economica, diplomatica si militara 30 de ani mai tarziu, cand Deng Xiaoping a imbratisat principiile capitalismului.

De peste un an, Armata Populara de Eliberare (APL), cea mai mare din lume, pregateste prima sa defilare din ultimii 10 ani, care va incepe in piata Tiananmen, in fata unui portret al lui Mao. APL "isi pastreaza traditia glorioasa de simplitate", a dat asigurari generalul Gao Jiangou, dar aceasta parada costisitoare, la care vor participa si 150 de avioane, va permite armatei chineze sa faca o demonstratie de forta. [Cel mai mare foc de artificii din lume, de Ziua Nationala a Chinei]

Vor fi prezentate "52 de tipuri de echipamente militare 100% chineze", dintre care "aproape 90% vor fi aratate pentru prima data", de exemplu cinci tipuri noi de rachete, inclusiv rachete balistice intercontinentale.

Si poporul se pregateste de mai multe luni pentru aceasta zi, care reprezinta o provocare logistica de neegalat, cu 200.000 de participanti si peste 8.000 de vehicule pe soselele din centrul Beijingului. Circa 100.000 de studenti, elevi si muncitori au fost mobilizati pentru defilare.

“Cealalta fata” a sarbatorii


Tulburari etnice sangeroase in Xinjiang si Tibet, batalioane de muncitori in somaj, o societate care imbatraneste si degradarea ecologica sunt unele dintre provocarile pe care Republica Populara Chineza trebuie sa le infrunte la varsta de 60 de ani.

"Acesti oameni au probleme gigantice in gestionarea unei tari de aceasta talie - putem spune oricand ca trebuie sa se descurce mai bine, dar este o lista lunga de probleme", a spus Sidney Rittenberg, fost interpret al lui Mao Zedong, fondatorul RPC.

"Diferenta dintre saraci si bogati creste serios. Astfel trebuie sa se faca o noua repartizare a resurselor, pentru ca oamenii sa poata crede ca este corecta", a subliniat el intr-un interviu. "Trebuie sa combata coruptia, care este institutionalizata si stiu ca trebuie sa faca democratia sa pregreseze", in conditiile in care zeci de mii de proteste spontane organizate de persoane care se simt furate sunt inregistrate anual, a adaugat Rottenberg.

Joseph Cheng, de la City University din Hong Kong, crede ca un numar mare dintre problemele din societatea chineza, precum lipsa locurilor de munca, au la baza marimea tarii si numarul de cetateni. "O populatie de 1,3 miliarde de persoane este o povara pentru Partidul Comunist", a afirmat el. "Sunt intre 120 si 200 de milioane de persoane in somaj in mediul rural care vor sa se mute in orase - aceasta este o problema complicata, pe termen lung, si genereaza un potential enorm de instabilitate", a adaugat Cheng.

In plus, Guvernul se lupta pentru a incerca sa implementeze un sistem de protectie sociala pentru intregul popor, din care un sfert va avea peste 65 de ani in 2050, potrivit estimarilor. [20 de ani de la evenimentele din Tiananmen: China cenzureaza internetul si televiziunile straine]

Din punctul de vedere al lui Cheng, salvarea Chinei este sa continue pe calea cresterii economice, care genereaza locuri de munca si o crestere a puterii de cumparare pentru toti si care ofera mijloacele pentru a combate degradarea mediului.

Presedintele Hu Jintao si-a luat saptamana trecuta angajamentul sa reduca "notabil" cresterea de emisii de dioxid de carbon din tara pana in 2020 si a confirmat intentia Beijingului de a investi in energii din surse regenerabile.

Dar Cheng, ca si alti experti, se indoieste ca aceste masuri sunt suficiente pentru ca tara sa nu mai depinda de energiile fosile poluante, in special de carbune, sursa pentru 70% din energia sa.

Pe plan politic, China se declara de mai multi ani amenintata de trei factori - extremismul, separatismul si terorismul - in regiunile Tibet si Xinjiang.[Revolte etnice in China, soldate cu 140 de morti]

Situatia din aceste doua regiuni este tensionata in ultimii doi ani, dupa revoltele de la Lhassa, din martie 2008, care s-au extins apoi si in alte regiuni populate de minoritati tibetane, si dupa cele de la Urumqi, din iulie 2009, soldate cu 197 de morti, potrivit autoritatilor. [Haosul continua in China]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.