Trei militante iraniene pentru Drepturile Omului, Shadi Sadr, Ladan Boroumand si Roya Boroumand, au primit astazi un premiu fondat de Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, transmite AFP.
In valoare de 100.000 de euro, insotit de o diploma si de o medalie, premiul a fost acordat celor trei femei din Iran, pentru activitatea lor "in favoarea drepturilor omului, a libertatii de exprimare si a democratiei din Iran", se arata intr-un comunicat al fundatiei Lech Walesa, laureat al Nobelului pentru pace in 1983.

Shadi Sadr, jurista si jurnalista, este angajata intr-o campanie contra lapidarii in statele musulmane, se precizeaza in comunicat. In cadrul Fundatiei Abdorrahman Boroumand, Ladan si Roya Boroumand militeaza pentru drepturile omului si instaurarea democratiei. Pe pagina de internet, cele doua fac o insiruire a cazurilor de violare a drepturilor fundamentale ale omului.

Alegerea celor trei laureate a fost decisa in unanimitate de comitetul premiului Lech Walesa, din care face parte si fostul presedinte ceh Vaclav Havel, fostul ministru de Externe Wladyslaw Bartoszewski si seful diplomatiei franceze Bernard Kouchner.

Decernat pentru a doua oara, premiul Lech Walesa "recompenseaza pe cei care militeaza in favoarea intelegerii si cooperarii solidare intre popoare, in numele libertatii si a valorilor care au fost cele ale Solidaritatii".

In 2008, premiul a fost acordat regelui Abdallah al Arabiei Saudite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.