Prima decizie a Guvernului Filat, investit vineri in functie la Chisinau, a fost abrogarea hotararii executivului comunist de aplicare a regimului de vize cetatenilor romani.
Decizia a fost adoptata in cadrul primei sedinte a Cabinetului Filat, care a inceput la ora 22.00, informeaza NewsIn.

Premierul Vlad Filat a declarat ca decizia este una fireasca, "ce va inlatura o ilegalitate si o actiune rusinoasa a precedentului guvern".

Hotararea Guvernului moldovean vine sa incheie procedura de abrogare a regimului de vize cu Romania, initiata in urma cu o saptamana, printr-un decret, de presedintele interimar al tarii, Mihai Ghimpu, presedinte al Parlamentului.

Ghimpu a declarat la 17 septembrie, cand a semnat decretul, ca inca din 2006 Chisinaul a abolit printr-o lege regimul de vize cu cetatenii UE, iar o hotarare a fostului guvern condus de comunista Zinaida Greceanii nu poate sa anuleze legea. “Iata cum au guvernat comunistii. Mi-e rusine ca am avut astfel de guvernare, care inca mai si declara ca doreste integrare europeana”, a spus Mihai Ghimpu.“Reiesind din faptul ca Guvernul a incalcat legea mentionata si ca Romania este membra a UE, am semnat decretul privind suspendarea actiunii hotararii Guvernului”, anunta presedintele interimar. [Republica Moldova ridica vizele pentru romani]

Premierul Vladimir Filat a declarat presei ca abolirea regimului obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani este si o conditie preliminara pentru a demara procesul de negocieri cu Comisia Europeana in vederea semnarii unui acord de asociere intre Republica Moldova si UE.

Regimul de vize cu Romania a fost introdus la 8 aprilie, cand guverarea comunista de atunci de la Chisinau a acuzat Romania de implicare si organizare a protestelor postelectorale din 7 aprilie, soldate cu incendierea Parlamentului si a Presedintiei.

Pe de alta parte, premierul Filat a mai spus ca noul ministru de externe, Iurie Leanca, trebuie sa demareze cat mai urgent discutiile cu Bucurestiul pentru semnarea acordurilor bilaterale si a Conventiei privind micul trafic la frontiera. El a mai cerut un "control al ambasadelor", precizand ca nu il intereseaza numele, ci profesionalismul diplomatilor.

Postul de ambasador al R. Moldova la Bucuresti este vacant tot din perioada tensiunilor dintre Bucuresti si Chisinau intensificate dupa alegerile legislative din 5 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.