Zimbabwe, stat aflat intr-o profunda criza si saracie, pare sa prezinte semne de recuperare, dar mai are mult pana sa se redreseze. Momentan, sistemul de educatie este intr-un mare impas.
La ora actuala, exista produse alimentare in magazine, majoritatea profesorilor s-au intors la locul de munca, cozile lungi la banci si statii de benzina au disparut, iar valuta fara valoare a fost inlocuita cu mai multe facturi straine, potrivit CNN.

Dar, rechizitele scolare sunt limitate, parintii platesc pentru educatia copiilor in natura, foamea este larg raspandita, astfel incat se poate spune ca Zimbabwe are probleme similare cu o zona de razboi, conform ONU. [Foamea ucide]

Doar un an dupa ce partidul aflat de mult timp la putere, Zanu-PF, condus de controversatul lider Robert Mugabe a convenit sa imparta guvernarea cu Miscarea pentru Schimbare Democratica, mai este un drum lung de parcurs pana la clipa in care autoritatile vor oferi un trai decent cetatenilor.

In zonele rurale din Zimbabwe, puii sunt evaluati la putin sub 4 dolari bucata. Unii parinti ii folosesc pentru a plati taxele scolare si a cumpara rechizite, dar nici metoda asta nu-i ajuta pe multi dintre ei sa continue educatia copiilor lor.

"Cand parintii aduc un pui pentru a-l vinde vinde sau a-l oferi la scoala ca un fel de cotizatie, profesorii, uneori il cumpara, sau, daca sunt de acord asupra pretului, profesorul achita taxele, si apoi, de restul inapoi parintilor", a explicat un director de scoala.

Guvernul le-a oferit un salariu de 150 de dolari pe luna profesorilor, insa si acest salariu este foarte mic. Departamentul de invatamant estimeaza ca va dura 10 ani ca sistemul de invatamant din Zimbabwe sa fie ca la inceputul anilor 1990.

"In acest moment cred ca una din 14 persoane din Zimbabwe este subnutrita" a precizat un purtator de cuvant al ONU.

Criza economica globala a provocat si mai multa foamete in acesta tara, care primeste doar 40% din fondurile de care are nevoie de hrana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.