Zimbabwe, odata o republica infloritoare, acum o tara ingropata in suferinta si foamete. Anul acesta, recolta din aceasta tara a atins cel mai scazut nivel din ultimii zece ani.
In provincia Mashonalandul de Vest, sunt oameni care inceraca sa supravietuiasca doar cu fructe salbatice si radacini.

“E foarte greu. Am 12 copii si este foarte greu sa gasesc ceva sa-i hranesc”, declara un localnic reporterului de la BBC. “Tot satul moare de foame. Nimeni nu are mancare. Nu a mai ramas nimic pe aici. ‘ a continuat el.

Cautand adanc in inima provinciei Mashonalandul de Vest, majoritatea populatiei locuieste la sat si in lipsa roadelor pamantului, oamenii nu au cu ce se hrani. Si zona din jurul orasului Karoi care se afla la 200 Km nord de capital Harare, ofera o imagine cruda a suferintei provocata de foamete.

Agricultorii au ramas fara seminte, ingrasaminte si combustibil, ceea ce duce la un dezastru si pentru anul urmator.

Atata timp cat guvernul este paralizat pe fondul impartirii puterii in stat, oamenii trec printr-o criza alimentara din cauza gestionari defectuoase a economiei.

Multi copii renunta la scoala

Chiar daca unii copii sunt mai norocosi si primesc o masa pe zi, sentimental de disperare creste pe zi ce trece. Mii de copii renunta la scoala pentru a cauta de mancare.

“Intr-un district, dintr-o populatie de 120.000 de locuitori, 10.000 de copii au renuntat la scoala in ultimele sase luni” a declarat Rachel Lire, directorul asociatiei “Salvatii Copii”.

Multi isi pierd speranta cand vad ca situatia in Zimbabwe devine din ce in ce mai grava si dupa parerea lui Rachel Lire este o problema a statului ca oamenii isi parasesc locuintele pentru a pleca in cautare de mancare.

“ Daca nu ne ajuta acum, cei mai multi dintre noi o sa moara. Aproape toata lumea este infometata”, spune un satean din Mashonalandul de Vest care cere ajutor inainte de a fi prea tarziu.

Doar cu trei cutii de porumb, acest om trebuie sa-si hraneasca cei sapte copii iar proviziile nu au cum sa ajunga mai mult de o saptamana.

La inceputul acestui an, Programul Alimentar Maondial al ONU a strans 140 milioane de dolari pentru a furniza ratia vitala pentru urmatoarele sase luni dar a avertizat ca mai mult de cinci milioane de persoane ( 45% din populatie) ar putea avea nevoie de ajutor la inceputul anului 2009.

Cu toate acestea, in timp, organizatiile non-guvernamentale, care opereaza in Zimbabwe, s-au lovit de colapsul economic din aceasta tara, care odata era prospera, si de criza de bani rezultatata din inflatia care a scapat de sub control .

Bizar si deprimant

La fel ca si in sate, populatia din orase se confrunta cu aceeasi criza alimentara.

O plimbare in jurul supermarketurilor din suburbiile din Harare este o experienta deprimanta si bizara. Inafara de cateva buchetele de spanac lipsite de vlaga, varza, ceapa si cateva pachete ciudate de carne congelate, nu gasesti nimic. Laptele, branza, margarina sau iaurtul nici nu intra in discutie, deja au devenit alimente de lux.

Singurele alimente care pareau cat de cat proaspete erau cateva paini care aveau pretul de 1 dolar.

Cu toate acestea, localnicii nu pot retrage decat 50.000 dolari zimbabwieni si nu-si pot permite nici macar putinul disponibil de hrana.

‘Suntem constienti de faptul ca aceasta este o criza alimentara in crestere’ a declarat Karen Freeman, directorul USAID in Zimbabwe.

‘Problema la orase este ca oamenii sunt foarte speriatai de criza, pentru ca nu au mai simtit asta niciodata. Ianinte puteai sa te duci in magazine si sa cumperi mancare dar acum nu ai nicio optiune. Criza de acum este una in care nu poti nici sa cumperi nici sa culegi roadele pamantului’.

Animalel platesc pretul colapsului economic

Potrivit Ziare.com, aproape 2000 de elfanti au fost vanati in acest an in Parcul National Hwange si in plus departamentul care se ocupa de parcurile nationale va mai autoriza uciderea a inca o mie pana la sfarsitul anului.

"Angajatii Parcului pot impusca elefantii in loc de salariu. Pentru ei, este singura modalitate de a trai: vand carne localnicilor", a spus Johnny Rodrigues, directorul Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF)

Potrivit lui Rodrigues, "Este dureros faptul ca animalele salbatice platesc pretul cel mai mare al colapsului economic".

Mugabe, principalul vinovat

Aceasta este o criza facuta de mana omului, creata de guvernul presedintelui Robert Mugabe.

Regimul lui Robert Mugabe, aflat la putere din 1980, a suferit o infrangere istorica la scrutinul de anul acesta.Liderul opozitiei, Morgan Tsvangirai s-a clasat pe primul loc dar ulterior s-a retras din cursa cursa din cauza violentelor dintre cele doua tururi de scrutin, cand mii de barbati, femei si copii, partizani ai opozitiei, si-au pierdut viata sau au fost torturati.



Fata democratiei in Zimbabwe


Problemele politice completeaza pe cele economice

Potrivit Wall-Street, guvernatorul bancii centrale, Gideon Gono, a anuntase in vara ca inflatia anuala a depasit 2,2 milioane la suta, desi unii economisti o plaseaza la un nivel mult mai ridicat.

Rata anuala a inflatiei din Zimbabwe atinsese un nivel record pe plan mondial, de 66.212,3% in decembrie 2007, acordand o noua lovitura eforturilor presedintelui Robert Mugabe de a scoate economia tarii din marea criza in care se afla.

Mugabe a transformat lupta impotriva inflatiei in punctul central al eforturilor guvernului de a schimba situatia economica din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.