Muntazer al-Zadi, jurnalistul irakian care a devenit celebru dupa ce a aruncat cu pantofii in fostul presedinte american George W. Bush, a fost eliberat marti, dupa noua luni de inchisoare, si a spus ca a fost torturat pe perioada detentiei.
"Muntazer a fost eliberat, iar acum asteapta sa isi reia activitatile", a declarat pentru AFP Udaï al-Zaïdi, unul dintre fratii sai. La anuntul eliberarii, surorile jurnalistului, care se aflau intr-un apartament de doua camere din centrul Bagdadul, au scos tipete de bucurie, au inceput sa danseze si sa bata din palme, a relatat un jurnalist al AFP aflat la fata locului, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Avocatul lui Muntazer al-Zaïdi a salutat eliberarea jurnalistului si a omagiat independenta justitiei irakiene. "Aceasta decizie arata ca justitia este dreapta, independenta si nu este suspusa niciunei presiuni interne sau externe", a precizat avocatul Dia al-Saadi.

Intr-o conferinta de presa sustinuta dupa eliberare la sediul postului de televiziune al-Baghdadia, al carei angajat era in momentul incidentului din 2008, Muntazer al-Zaïdi a afirmat ca a fost torturat in timpul detentiei si a spus ca asteapta scuze din partea premierului irakian. "Cand premierul Nuri al-Maliki afirma pe posturile de televiziune ca nu va avea liniste pana cand nu se va rezolva dosarul meu, eu eram suspus unor torturi groaznice, eram batut cu cabluri electrice si bare de fier", a declarat jurnalistul.

"Am fost abandonat legat intr-o incapere friguroasa", a adaugat el, afirmand ca paznicii sai au folosit simularea inecului, tehnica folosita de CIA pentru suspectii de terorism dupa atentatele din 11 septembrie. "Ii cer premierului Nuri al-Maliki sa-si ceara scuze pentru ca a ascuns adevarul", a insistat el.

Familia si postul de televiziune al-Baghdadia i-au pregatit o primire demna de un erou, cu o mare petrecere. Fratii sai au cumparat deja o oaie, pentru a o sacrifica, potrivit traditiei arabe.

Muntazer al-Zaïdi urma sa fie eliberat luni, dar, potrivit familiei sale, evenimentul a fost amanat din motive administrative. Familia jurnalistului irakian a anuntat ca, in urmatoarele zile, "Muntazer al-Zaïdi va pleca intr-o calatorie in strainatate, in special in tarile arabe, pentru a le multumi tuturor celor care l-au sustinut".

Intrebat daca Muntazer isi va relua lucrul la postul de televiziune Baghdadia, fratele sau, Udaï, a precizat ca "jurnalistul nu va reveni aici, deoarece postul s-a folosit de numele sau pentru a-si face publicitate". In schimb, jurnalistul si-a exprimat dorinta de a infiinta un centru pentru copiii orfani si vaduve, carora le-a dedicat gestul sau, cu banii promisi de admiratorii sai, a mentionat familia jurnalistului irakian.
Muntazer al-Zaïdi a devenit celebru la 14 decembrie 2008, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bagdad de George W. Bush, care efectua ultima vizita in tara invadata de trupele americane in 2003. Jurnalistul si-a aruncat atunci pantofii, masura 43, spre Bush, strigand: "Este sarutul de adio, caine".

Condamnat initial la trei ani de inchisoare pentru "agresiune impotriva unui sef de stat aflat in vizita oficiala", in urma apelului, pedeapsa i-a fost redusa la un an. El a fost eliberat pentru buna purtare, dupa noua luni de detentie.

Dupa gestul sau, difuzat de posturile de televiziune din lumea intreaga, Muntazer al-Zaïdi a devenit celebru in tarile arabe, unde este vazut ca un erou care s-a opus SUA, iar numeroase manifestatii de sustinere au fost organizate de la Rabat pana la Cairo, trecand prin Gaza si Londra, in timpul procesului.

Cu toate acestea, multi irakieni nu au apreciat gestul jurnalistului, care contravine traditiilor tarii. In cultura araba, aruncarea pantofilor spre capul unei persoane si afirmatia "caine" sunt considerate ca fiind insulte grave. La caderea lui Saddam Hussein, in 2003, manifestantii si-au exprimat furia si dispretul aruncand cu pantofi in statuia fostului diactator irakian.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.