Omul de afaceri Declan Ganley, principalul sustinator al campaniei care a dus la respingerea Tratatului de la Lisabona de catre alegatorii irlandezi in 2008, a anuntat, duminica, reluarea actiunilor in acest sens inainte de noul referendum prevazut pentru 2 octombrie, relateaza AFP.
Dupa infrangerea suferita la alegerile europene din iunie de partidului sau, Libertas, care a obtinut un singur mandat in Parlamentul European, irlandezul a anuntat ca nu se va implica intr-o noua campanie privind tratatul UE. Cu toate acestea, el a revenit asupra deciziei, explicand, duminica, pentru postul de radio irlandez RTE ca a fost "provocat" de "prostiile" spuse de tabara celor care sustin Tratatul de la Lisabona.

Sustinatorii unui vot favorabil "au aratat un dispret absolut fata de decizia democratica a irlandezilor, olandezilor, francezilor si, de fapt, a tuturor cetatenilor Europei, care ar fi spus 'nu' tratatului daca ar fi avut ocazia", a afirmat Ganley, potrivit NewsIn.

Anul trecut, 53,4% dintre alegatorii irlandezi au respins tratatul, aruncand Uniunea Europeana intr-o profunda criza institutionala.

Tratatul de la Lisabona, care ar urma sa asigure o mai buna functionare a Europei largite la 27 de membri, a fost elaborat in urma respingerii Constitutiei europene, prin referendum, in 2005, de alegatorii francezi si olandezi.

Declaratiile lui Ganley intervin in conditiile in care un nou sondaj dat publictatii sambata arata o crestere marcanta la aproape doua treimi din electoratul irlandez in favoarea tratatului. 62% dintre irlandezi sunt gata sa spuna "da" tratatului, in timp ce 23% ar vota "nu", iar 15% dintre alegatori s-au declarat nehotarati, potrivit sondajului realizat de Red C pentru Sunday Business Post.

Irlanda este singura tara din Uniunea Europeana obligata de Constitutie sa supuna unui referendum Tratatul de la Lisabona. Pentru a intra in vigoare, textul trebuie sa fie ratificat de toate cele 27 de state membre UE. Irlanda, Polonia, Cehia si Germania nu au incheiat inca procesul de ratificare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.