Presedintele SUA, Barack Obama s-a intors din vacanta la Casa Alba intr-un moment de cumpana, avand pe agenda probleme si dileme importante precum reforma in sanatate, situatia din Afganistan si Iran, dar si criza financiara.
Desi liderul de la Casa Alba a marsat foarte mult pe planul de restructurare a sistemului de sanatate propus de el, in dezbaterea publica ideile sale au starnit o serie de controverse. Seful statului american doreste extinderea acoperirii asigurarilor medicale si reducerea costurilor federale, fapt care a nemultumit pe multi americani si a dat ocazii opozitiei republicane sa-l atace.

Consilierii sai sunt de parere ca Obama trebuie sa impuna un plan credibil, riscand altfel sa-si “schilodeasca” mandatul.

“Nimic nu va influenta mai mult perceptia americanilor asupra presedintelui decat un succes in ceea ce priveste aprobarea reformei in sanatate de Congres”, a explicat John D. Podesta, consilierul lui Obama pe probleme de sanatate, conform cotidianului New York Times.

Astfel, Obama se va prezenta miercuri seara in fata Congresului, dupa o vara agitata marcata de dezbateri aprinse in legatura cu reforma sistemului de sanatate, insotita de scaderea nivelului de popularitate, comenteaza si AFP, citata de NewsIn.

Discursul va avea avea loc la o zi dupa reluarea activitatii parlamentare, dupa ce, in luna august, nivelul de popularitate al lui Obama a scazut, in timp ce retinerile fata de proiectul sau de extindere a asigurarilor medicale s-au intensificat.

La 6 august, cu o zi inainte de implinirea celor 200 de zile de mandat, nivelul de popularitate al lui Obama a ajuns la 50%, cel mai scazuta de la investirea primului presedinte de culoare din istoria Statelor Unite.

Chiar daca sistemul de sanatate l-a consumat mult pe presedinte, acesta mai are de luat o serie de decizii importante. In saptamanile ce urmeaza, Obama va hotari daca sa mai trimita alte trupe in Afganistan si daca sa propuna alte sanctiuni pentru Iran. Obama va fi gazda unei intalniri a G20, care va avea ca principale subiecte pe agenda: stimularea economiei globale si negocierile cu Rusia privind controlul armelor. Tanara sa administratie trebuie sa rezolve elegant dilemele legate de Iran si Afganistan.

Cert este ca liderul de la Casa Alba se lupta cu o criza a asteptarilor, pe care trebuie neaparat sa o solutioneze. Va reusi sa convinga ca sistemul propus al asigurarilor de sanatate este cel potrivit pentru SUA de acum si isi impace colegii de partid? Poate sa continue ofensiva din Afganistan fara a trimite mai multe trupe? Cum va reusi sa reanimeze economia SUA, care inca este muribunda?

Daca nu va raspunde corect la aceste intrebari si nu va actiona conform asteptarilor, Obama risca sa se transforme intr-o mare dezamagire pentru americani si lumea intreaga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.