Uniunea Europeana ar putea decide la Consiliul European din septembrie ca nu exista temei pentru a prelungi clauza de salvgardare pentru Romania, astfel ca monitorizarea pe Justitie va continua, dar fara posibilitatea sanctionarii Romaniei, a declarat ministrul Cristian Diaconescu.
Seful diplomatiei romane spune, intr-un interviu pentru RFI Romania, ca ministrii de externe din Uniunea Europeana ar putea constata “inutilitatea” clauzei de salvgardare, sub amenintarea careia se afla Romania de la aderarea la UE din 2007. Decizia ar putea fi luata la Consiliul European care se va desfasura saptamana viitoare. Pentru Romania acest lucru ar insemna continuarea mecanismului de monitorizare si verificare, dar fara posibilitatea aplicarii unor sanctiuni, relateaza NewsIn.

"Suntem in plin proces de dialog pentru a contura la Consiliul European din 14–15 septembrie o pozitie clara a statelor europene in ceea ce priveste inutilitatea, as putea spune, a clauzei de salvgardare. Nu este o decizie luata, anunt insa ca este foarte posibila, ne apropiem de o varianta pozitiva din aceasta perspectiva", a declarat ministrul de externe.

"Dupa cum stiti, dupa trei ani de la implementarea acestei decizii politice a Uniunii Europene, clauza expira in acest an. Nu exista temei pentru prelungirea ei. Asa cum si Olanda a sustinut pana la urma, concluziile consiliului din 15 septembrie vor merge in aceasta directie, din evaluarile noastre", a punctat Diaconescu.

Comisia Europeana a adoptat in iulie al treilea raport anual privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), constatand ca exista unele progrese de la ultimul raport, din vara anului 2008, dar totusi aplicarea reformelor lasa de dorit, partial din cauza mizelor politice.

Comisia Europeana a decis introducerea MCV pentru a monitoriza justitia si lupta impotriva coruptiei in Romania (in cazul Bulgariei, lupta impotriva crimei organizate) in cadrul negocierilor pentru aderarea tarii noastre la UE, rapoarte de evaluare a progreselor inregistrate urmand sa fie emise anual, cu rapoarte intermediare la fiecare sase luni. Pana in prezent, Comisia a emis cinci rapoarte (anuale si de etapa), toate constatand insuficienta eforturilor depuse si recomandand continuarea monitorizarii prin MCV.

Teoretic, ca masura extrema, Comisia are posibilitatea ca in primii trei ani de la aderare sa activeze si o clauza de salvgardare pe justitie, prevazuta de tratatele de aderare, prin care, de pilda, deciziile judecatoresti din Romania n-ar mai fi recunoscute in UE. Totusi, Comisia a decis in iulie sa nu activeze aceasta clauza, care mai poate functiona pana la sfarsitul anului.

Acesta considera ca mecanismul de cooperare si verificare aplicat Romaniei si Bulgariei si-a dovedit eficienta si nu are de gand, deocamdata, sa-l coreleze cu alte parghii care sa puna presiune suplimentara pentru a determina cele doua tari sa indeplineasca reformele cerute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.