Presa din Olanda scrie astazi despre "enervarea" ministrului Cristian Diaconescu, care si-a anulat ieri, in ultimul moment, o vizita la Haga, pentru ca apoi, dupa ce omologul sau olandez i-a explicat ca este vorba despre o "neintelegere", oficialul roman sa se razgandeaca si chiar sa-si ceara scuze. Astfel, in ciuda acuzatiilor aduse de Guvernul olandez Romaniei privind domeniul justitiei, seful diplomatiei romane s-a hotarat, totusi, sa plece miercuri la Haga.
Diaconescu a decis sa participe joi la sedinta din cadrul legislativului olandez, ca urmare a discutiei telefonice de miercuri seara intre ministrii de Externe ale celor doua state, precum si a clarificarilor primite pe canale diplomatice de la partea olandeza, se arata intr-un comunicat MAE. De asemenea, institutia precizeaza ca aceasta decizie are ca scop sustinerea intereselor Romaniei chiar in ziua in care se va lua decizia privind pozitia Olandei asupra functionarii Mecanismului de Cooperare si Verificare care vizeaza tara noastra.

Miercuri, executivul olandez a facut publica o scrisoare trimisa Comisiei Europene in care critica dur Romania si Bulgaria pentru lipsa de progrese reale in domeniul justitiei si ameninta cu sistarea fondurilor europene si oprirea negocierilor vizand spatiul Schengen, in cazul in care reformele nu au loc mai repede in cele doua state. [Olanda ataca dur Romania: Gata cu fondurile europene, daca nu apar progrese reale in justitie]

Presa olandeza a sanctionat comportamentul ministrului roman, comentand actiunile sale.

De Telegraaf titreaza "Guvernul roman, suparat pe Olanda”, vorbind despre gestul "de ultim minut al ministrului roman", care si-a anulat vizita. "Guvernul tarii balcanice este suparat din cauza criticilor olandeze privind reformele din justitie ale tarii", scrie cotidianul, care atrage atentia ca gestul Olandei a fost catalogat drept "inamical" de catre Romania. "Guvernul roman mai este suparat si din cauza ca Olanda face presiuni in cadrul UE ca Romania si Bulgaria sa fie sanctionate, daca nu fac progrese in lupta impotriva coruptiei", continua articolul, potrivit NewsIn.

Site-ul televiziunii nationale NOS scrie ca Romania "s-a enervat" din cauza unei scrisori a Guvernului. "Anularea este un protest fata de o scrisoare a Guvernului privind Romania. In document se arata ca Romania nu face suficiente eforturi pentru a combate crima organizata si coruptia", precizeaza NOS.

De asemenea, publicatia ofera detalii despre discutia dintre Diaconescu si omologul sau, Maxime Verhagen. "Ministrul Verhagen l-a sunat in aceasta seara pe Diaconescu, care a spus ca este vorba despre o neintelegere si ca va veni pana la urma. El s-a oferit sa isi prezinte scuzele", scrie NOS.

Publicatia NRC Handelsblad consemneaza, la randul ei, incidentul diplomatic, si atrage atentia asupra modului in care a perceput Bucurestiul gestul Guvernului olandez: "Faptul ca acest document a fost publicat in ajunul vizitei lui Diaconescu, ministru al social-democratilor, nu a fost o coincidenta, potrivit partii romane". De asemenea, Bucurestiul a spus ca un asemenea gest nu este in spriritul cooperarii in cadrul UE, scrie cotidianul olandez.

Pe de alta parte, ziarul subliniaza ca Olanda s-a bazat pe raportul Comisiei Europene cand a formulat acele critici, dar ca, de asemenea, "merge un pas mai departe: Guvernul sustine ca slaba combatere a coruptiei ar putea afecta distribuirea fondurilor europene pentru Romania si aderarea la spatiul Schengen. Aceste aspecte nu se regapsesc in raportul CE.

Si ziarul Elsevier abordeaza acest subiect, facand referire la "supararea" ministrului si a Guvernului roman ca urmare "a criticilor dure referitoare la insuficientele eforturi pentru combatderea coruptiei". De asemenea, publicatia aminteste de intentiile Olandei de a cere sporirea sanctiunilor impotriva noilor membri UE si continuarea unei monitorizari atente.

Portalul Nieuws atrage atentia ca dupa o convorbire telefonica purtata tarziu in noapte, cei doi ministri au ajuns la concluzia ca este vorba despre o neintelegere. "Natura neintelegerii ramane neclara, dar ministrul roman s-a hotarat sa vina in Olanda si si-a cerut scuze pentru precedenta anulare a vizitei", scrie Nieuws.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.