O ceremonie i-a reunit ieri pe liderii polonezi, diplomati si fosti combatanti, la ora locala 04.45 (05.45, ora Romaniei) la Westerplatte, in apropiere de Gdansk, ora exacta la care s-au tras in urma cu 70 de ani primele salve de tun ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
"Ne aflam aici pentru a aminti cine in acest razboi a fost agresorul si cine a fost victima, pentru ca, fara amintirea corecta, nici Europa, nici Polonia, nici lumea intreaga nu vor fi vreodata in siguranta", a declarat premierul polonez Donald Tusk la inceputul ceremoniei.

La 1 septembrie 1939, Schleswig-Holstein a deschis focul asupra bazei poloneze din Westerplatte, ai carei 180 de aparatori au opus rezistenta timp de sapte zile in fata a 3.500 de militari germani, relateaza NewsIn, citand AFP.

Presedintele polonez Lech Kaczynski a reamintit ca la 17 septembrie 1939 "Rusia bolsevica a infipt un cutit in spatele Poloniei" ocupand teritoriile din est conform pactului Ribbentrop-Molotov. In Polonia, "noaptea ocupatiei a fost marcata de Holocaustul evreilor, dar si de masacrarea ofiterilor polonezi la Katyn, masacru comis de politia politica a lui Stalin".

Merkel si Putin au incercat in discursurile lor sa "intoarca" istoria in favoarea statului pe care il conduce fiecare.


Merkel: Expulzarea germanilor din Polonia a fost o nedreptate

Astfel, cancelarul german Angela Merkel a calificat drept "o nedreptate" expulzarea germanilor din Polonia dupa infrangerea nazista. Expularea a peste 12 milioane de persoane din teritoriile respective a fost evident o nedreptate si trebuie spus si acest lucru", a declarat Merkel pentru ARD.

Cancelarul german a insistat insa pe responsabilitatea tarii sale in declansarea razboiului. Germania nu va incerca niciodata sa se sustraga "cauzelor si consecintelor" conflictului mondial. "Germania a atacat Polonia, Germania a declansat Al Doilea Razboi Mondial. Am provocat suferinte incomensurabile lumii. 60 de milioane de morti", a subliniat Merkel, reamintind insa rolul avut de germanii expulzati din Europa Centrala si de Est in construirea RFG-ului dupa razboi.

Intre 12 si 14 milioane de germani au fost expulzati dupa razboi din regiuni din Europa Centrala si de Est, unde erau instalati, in unele cazuri de generatii. Aceste expulzari, soldate si cu decese, au avut loc mai ales in Pomerania, Silesia, acum Polonia, precum si din Sudeti, acum in Cehia. Ororile comise de nazisti au impiedicat mult timp evocarea suferintei germanilor la sfarsitul razboiului.


Putin respinge din nou criticile legate de Pactul Ribbentrop-Molotov


Pe de alta parte, premierul rus Vladimir Putin a respins din nou la Gdansk, criticile potrivit carora Pactul Ribbentrop-Molotov a fost responsabil pentru declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial. "Constatam tentative persistente de a sugera ca declansarea celui de Al Doilea Razboi Mondial a fost posibila exclusiv prin pactul Ribbentrop-Molotov", a spus Putin, alaturi de omologul sau polonez Donald Tusk.

Potrivit premierului rus, "tot ceea ce a dus la tragedia de la 1 septembrie 1939 trebuie analizat, pentru a nu se repeta", iar pactul germano-sovietic "a fost ultimul dintr-o serie de documente, in timp ce toata lumea a facut greseli".

[Putin cere sa fie intoarsa pagina celui de Al Doilea Razboi Mondial]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.