Premierul rus Vladimir Putin a cerut, intr-un articol publicat luni, sa fie intoarsa pagina celui de Al Doilea Razboi Mondial, pentru dezvoltarea relatiilor dintre Varsovia si Moscova.El condamna pactul Ribbentrop-Molotov, dar da vina si pe Occident.
"Datoria noastra fata de morti si istorie este sa facem totul pentru ca relatiile ruso-poloneze sa scape de greutatea neincrederii si a subiectivismului ce ne-au fost lasate mostenire. Sa intoarcem pagina si sa incepem una noua", a scris Putin in articolul difuzat de serviciul sau de presa, relateaza AFP.

Premierul revine asupra unora dintre cele mai controversate episoade ale celui de Al Doilea Razboi Mondial, printre care semnarea pactului de neagresiune germano-sovietic ce a dus la impartirea Poloniei intre URSS si Germania nazista.

Insa el spune ca semnarea documentului a intervenit dupa ce Franta si Anglia "au anulat orice speranta de fomare a unui front comun de lupta impotriva fascismului" semnand acordurile de la Munchen ce lasau Germaniei Sudetii, in Cehoslovacia, pentru evitarea razboiului, potrivit NewsIn.

Rusia denunta frecvent "tentativele de falsificare a istoriei" destinate sa critice rolul sovieticilor in Al Doilea Razboi Mondial.

Moscova se considera eliberatoarea Poloniei si a statelor baltice, in timp ce aceste tari considera URSS-ul un ocupant.

De fapt, Putin se duce in Polonia pentru a impiedica revizionismul pe tema celui de Al Doilea Razboi Mondial.

El va incerca sa se opuna tentativelor de "revizuire a istoriei celui de Al Doilea Razboi Mondial" in cursul vizitei din Polonia pentru comemorarea inceputului conflictului,potrivit consilierului sau diplomatic.

"Principalul obiectiv al vizitei este sa ne opunem, in contextul international, tentativelor de revizuire a istoriei celui de Al Doilea Razboi Mondial", a spus el.

Astfel, premierul rus a condamnat pactul germano-sovietic din 1939, invinovatindu-i insa si pe occidentali pentru intelegerea cu Hitler din 1938, de la Munchen.

"Fara nicio indoiala, putem condamna pe buna dreptate pactul Ribbentrop-Molotov incheiat in 1939", a declarat Putin in articol.

"Dar oare cu un an mai devreme Franta si Marea Britanie nu au semnat la Munchen faimosul tratat cu Hitler, ruinand toate sperantele de a forma un front comun de lupta impotriva fascismului?", a adaugat Vladimir Putin.

Premierul Vladimir Putin urmeaza sa participe marti la cea de-a 70-a comemorare a inceputului razboiului, alaturi de aproximativ 20 de sefi de guvern straini, printre care se si cancelarul german Angela Merkel. Ceremoniile vor fi organizate la Westerplatte, in apropiere de Gdansk, unde, la 1 septembrie 1939, au fost trase primele salve de tun in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Numerosi istorici rusi acuza Polonia ca a avut un pact in anii '30 cu Hitler si arunca asupra Varsoviei o parte din vina pentru declansarea razboiului mondial. Serviciile ruse de informatii externe au anuntat publicarea la 1 septembrie a unor "documente inedite" despre politica poloneza in perioada 1935-1945 si mai ales a unor "planuri secrete"ale Varsoviei inainte de razboi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.