Occidentul a salutat alegerile istorice care au avut loc joi in Afganistan, descriindu-le drept o victorie a democratiei, in pofida informatiilor privind o rata scazuta de participare si temerilor legate de o posibila razbunare a talibanilor.
Alegerile prezidentiale si regionale par sa fi fost "un succes", a declarat presedintele american Barack Obama, la cateva ore dupa inchiderea sectiilor de votare. "Multe persoane au sfidat amenintarile cu violente si atentate, pentru a-si exprima punctul de vedere privind viitorul guvern al poporului afgan", a spus si purtatorul sau de cuvant, Robert Gibbs. El a precizat, insa, ca Statele Unite vor emite propriile lor concluzii legate de scrutin si ca rezultatele finale nu sunt asteptate inainte de luna septembrie.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a estimat ca este prea devreme pentru ca Washingtonul sa se pronunte asupra credibilitatii scrutinului. "Asteptam sa vedem rezultatele", a spus el, subliniind ca poporul afgan trebuie sa judece daca rezultatul este legitim, potrivit NewsIn. [Cine a castigat alegerile din Afganistan?]

Al doilea scrutin prezidential din istoria tarii s-a derulat fara prea multe violente, tinand cont de amenintarile talibanilor si de atacurile comise de acestia in ultimele zile.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a evocat o reusita "din punct de vedere al securitatii" si crede ca alegerile vor fi considerate credibile de catre afgani. Acest scrutin a fost "o dovada a hotararii poporului afgan sa contruiasca o democratie", a adaugat fostul premier danez.

Potrivit Guvernului de la Kabul, 26 de civili si membri ai fortelor de securitate si-au pierdut viata in atacurile rebelilor islamisti de joi.
Ministrul britanic de externe, David Miliband, le-a adus un omagiu fortelor afgane. "Fortele nationale de securitate afgane, cu sustinere internationala, au fost foarte performante - facand astfel incat violenta sa nu faca alegerile imposibile", a spus el.

Si secretarul general al ONU a adus un omagiu poporului afgan. Ban Ki-moon a "felicitat femeile si barbatii din Afganistan pentru participarea la alegerile prezidentiale si regionale". El a notat ca, "exercitandu-si dreptul de vot constitutional, afganii si-au manifestat din nou dorinta de stabilitate si dezvoltare a tarii lor", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de biroul sau de presa.

La randul sau, Consiliul de securitate al ONU a saluat joi organizarea alegerilor si a condamnat tentativele insurgentilor de a le perturba.
In Canada, premierul Stephen Harper a calificat scrutinul drept remarcabil, in timp ce Spania a afirmat ca reprezinta "expresia vointei si maturitatii poporului afgan". [Scrutinul terorii: Bombe si rebeli la alegerile prezidentiale din Afganistan]

Reprezentantul special al Uniunii Europene in Afganistan, Ettore Sequi, a estimat ca aceasta este o zi frumoasa pentru tara, in timp ce omologul sau din partea ONU, Kai Eide, s-a declarat satisfacut sa constate ca scrutinul s-a derulat destul de bine, cu mai putine violente decat se temeau observatori.

Si Guvernul afgan s-a declarat multumit de participarea populatiei la alegeri. Circa 17 milioane de afgani au fost chemati la urne, in peste 6.000 de sectii de votare, aparate de 300.000 de membri ai fortelor afgane si straine, aflati in stare de alerta maxima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.