Presa de peste Prut a analizat, in mod diferit, rezultatele reuniunii de la Sofia a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, in functie de aservirea sau nu fata de puterea comunista de la Chisinau. Summit-ul OSCE s-a incheiat, din cauza pozitiei Rusiei, fara o declaratie finala, iar ecourile in capitala basarabeana au fost extrem de critice. Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, si-a exprimat regretul ca, in cadrul reuniunii, nu a fost adoptata o declaratie politica. Singurul element pozitiv cu care a ramas Moldova de pe urma summit-ului OSCE, dar, totodata, si un atu extrem de important, in viitor, pentru Chisinau este sprijinul deschis al comunitatii internationale fata de aceasta tara. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus ca o eventuala implicare a comunitatii internationale in problema transnistreana poate provoca noi conflicte pe Nistru. Cotidianul "Flux" califica discursul ministrului rus de externe drept santaj la adresa comunitatii internationale. Intr-un mod indirect, Lavrov a amenintat cu interventia armata a Rusiei pe teritoriul Basarabiei, daca statele occidentale continua sa se implice in diferendul transnistrean.

Stratan: Ucraina sustine Declaratia de stabilitate

Ziarul oficial "Moldova Suverana" scria, miercuri, ca Moldova a obtinut sprijinul deschis al comunitatii internationale gratie discursului ferm al ministrului moldovean de externe.

Andrei Stratan a declarat la summit-ul OSCE ca armata rusa este una de ocupatie, care sprijina si consolideaza regimul secesionist de la Tiraspol. "Problema transnistreana nu mai este doar a Moldovei, ci este una internationalizata. Comunitatea internationala a constientizat faptul ca este necesar de a depune efort pentru depasirea crizei", a declarat Andrei Stratan. "Federatia Rusa si Ucraina nu si-au expus pozitia oficiala fata de acest document.

Totusi, membrii delegatiei ucrainene au mentionat ca sustin acest document, prin semnarea caruia vad o cale de solutionare a problemelor cu care ne confruntam azi. Nu s-a putut obtine un consens in aceasta privinta, deoarece fiecare membru al OSCE poate bloca orice initiativa prin nedorinta sa de a o promova. Important pentru Moldova este ca Federatia Rusa sa-si expuna pozitia cu un alt nivel de constructivism asupra Pactului, care este un document elaborat de Moldova si nu impus de altcineva", a conchis Stratan.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.