Criza economica lasa urme si asupra starii psihice a moldovenilor, nu numai asupra celei financiare, iar psihiatrii au inregistrat o crestere a numarului de depresii si de tentative de sinucidere.
"Zilnic se interneaza persoane ce au incercat sa-si curme viata, prin diferite metode. Avem si o multime de pacienti derutati, dezorientati, ce se plang de tulburari de somn si pofta de mancare, toate acestea fiind cauzate de problemele financiare pe care le au, sau problemele de la serviciu", a declarat psihiatrul Ghenadie Caraus, conferentiar la Universitatea de Medicina din Chisinau, relateaza Info-Prim Neo, citat de NewsIn .

Potrivit specialistului, in momentele de criza, cand populatia este tensionata, derutata, descurajata, deseori e depresiva, anxioasa. Starea psihica proasta apare de ceme mai multe ori la persoanele concediate, care intampina probleme in a-si gasi un nou loc de munca. Salariul mic, stresul, dar si incertitudinea creata de situatia politica din tara reprezinta alte cauze ale depresiilor la moldoveni, potrivit expertului.

Psihiatrii moldoveni se confrunta si cu o crestere a numarului de tentative de sinucidere in randul adolescentilor. Potrivit datelor Biroului National de Statistica, rata sinuciderilor in Republica Moldova este de 15,7 la suta de mii de locuitori, una dintre cele mai mari din CSI.

La inceputul lunii august, Organizatia Mondiala a Sanatatii a atentionat ca actuala criza financiara a avut un impact major asupra sanatatii mentale a oamenilor si este considerata cauza a mii de sinucideri si depresii la nivel mondial, in special in Statele Unite si Asia, dar si in tarile sarace, unde efectele crizei sunt la fel de puternice, insa populatia primesc mai putin ajutor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.