Coalitia de guvernare Alianta pentru Integrare Europeana, din care fac parte cele patru partide foste de opozitie de la Chisinau, va discuta cu Partidul Comunistilor despre necesitatea de a se evita o noua criza politica, dar nu va ceda functii in schimbul alegerii noului sef de stat.
Liderii celor partru partide - Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) si Alianta Moldova Noastra (AMN) - care au semnat sambata in prezenta presei Declaratia de constituire a coalitiei de guvernare, si-au exprimat pozitia principiala de a nu “negocia” cu comunistii, ci de a purta un dialog deschis pentru votarea in comun a unui presedinte, ceea ce constituie piatra de incercare a actualului Parlament, innformeaza NewsIn.

Cele 53 de mandate ale Coaitiei democratice de guvernare sunt suficiente pentru a alege conducerea Parlamentului si a investi Guvernul, dar numarul de deputati este cu 8 mai mic decat necesarul pentru a alege un sef de stat. In cazul unui esec in alegerea presedintelui, si actualul Parlament va fi dizolvat urmand ca noi alegeri anticipate sa aiba loc anul viitor.

“Comunistii trebuie sa dea nu doar 8, ci toate cele 48 de voturi pentru a sustine alegerea unui nou presedinte. Astfel vor demonstra ca sunt cu adevarat patrioti, ca isi iubesc Patria si doresc binele acestui popor”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.
“Toate problemele tarii vor fi solutionate de cele patru partide, care isi asuma responsabilitatea pentru guvernare, iar comunistii trebuie sa demontreze ca isi iubesc patria, ca vor stabilitate si ca sunt impotriva anticipatelor. Comunistii trebuie sa se conformeze dorintei alegatorilor”, a adaugat Ghimpu.

Presedintele PD, Mairian Lupu, a spus ca “discutiile cu Partidul Comunistilor sunt o a doua etapa”, dupa constituirea Aliantei pentru Integrare Europeana. “Din momentul in care se incheie perioada de vacanta pentru unii dintre partenerii de dialog (aluzie la vacanta de doua saptamani a presedintelui Voronin - n.red.) vom trece la aceasta a doua etapa. Dialogul cu comunistii trebuie sa fie cumpatat, calm, civilizat, de un nivel de cultura politica european”, a spus Lupu.

Presedintele PLDM, Vlad Filat, a adaugat ca, spre deosebire de metodele utilizate de comunisti, Alianta pentru Integrare Europeana va purta un dialog civilizat pe valori democratice si nu va santaja sau corupe, asa cum au procedat comunistii cand au fost la guvernare.
Presedintele AMN, Serafim Urechian, a spus ca “nu se vor purta negocieri la capitolul functii cu comunistii”, pentru ca acestia sunt obligati sa delege cele 8 voturi pentru alegerea presedintelui, altfel urmand sa se provoace o noua criza politica.

Vlad Filat a respins idea vehiculata in presa in ultimile zile potrivit careia propunerea de nou presedintele ar putea fi una de compromis si ar putea fi sustinuta inclusiv de comunisti daca ar fi una notorie, din afara partidelor politice. “Idea de a plasa tehocrati si oameni de cultura in functii politice trebuie eliminata, pentru ca a demonstrat ca este una depasita”, a spus Vlad Filat.

Liderii formatiunilor democratice au mai dat asigurari ca actuala criza social-economica, provocata in mare parte de activitatea de falimentare a guvernarii comuniste, poate fi depasita prin competenta si profesionalismul de care dispun membrii celor patru partide.
Vlad Filat a dat asigurari ca situatia din 1999, cand guvernarea democrata a esuat, deoarece in urma crizei financiare din Federatia Rusa economia moldoveneasca a ajuns in colaps, nefiind in stare sa asigura platile sociale, nu se va repeta, pentru ca in prezent democratii au o cu mult mai buna experinta politica si cunoastere pentru guvernare.

Serafim Urechean a dat asigurari ca actuala criza economica va fi depasita, iar actul de guvernare va fi unui eficient.
Mihai Ghimpu a subliniat ca saracial si criza sunt consecinte a activitatii guvernarii comuniste si a sugerat ca majoritatea democratica are sustinerea organismelor financiare intenationale, sustinere ce ar fi fost sugerata inclusiv prin intalnirea care a avut loc ieri, solicitata de reprezentantii Bancii Mondiale, Fondului Monetar International si Uniunii Europene.

Declaratia comuna semnata sambata de cei patru lideri in prezenta presei contine cinci obiective majore pe care Alianta pentru Integrare Europeana promite sa le realizeze.

Primul este restabilirea statului de drept, garantarea respectarii drepturilor omului, asigurarea libertatii mass- media si reformarea audiovizualului public, eliminarea rapida a consecintelor uzurparii puterii in stat prin asigurarea separarii efective a puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca, garantarea independentei sistemului judecatoresc, reformarea structurilor de forta in conformitate cu standardele europene.

Prioritara de asemenea este si investigarea completa si obiectiva a evenimentelor din aprilie 2009 prin instituirea unei comisii de ancheta, credibila si depolitizata, cu participarea expertilor independenti si a reprezentantilor institutiilor internationale.

Cel de al doilea obiectiv este depasirea crizei social - economice si asigurarea cresterii economice, gestionarea corecta, onesta si transparenta a banului public, liberalizarea economiei si eliminarea monopolurilor si a birocratiei excesive, eliminarea implicarii abuzive a statului in activitatea de antreprenoriat, restabilirea si consolidarea relatiilor cu institutiile financiare internationale.

Coalitia isi propune de asemenea descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale, demontarea „verticalei puterii” si eliminarea discriminarii pe criterii politice in procesul bugetar si cel de alocare a investitiilor catre autoritatile publice locale.

Reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova este cea de a patra prioritate. Partidele democratice promit asigurarea transparentei in procesul de solutionare si identificarea unui mecanism viabil pentru reglementarea complexa a problemei transnistrene.

Cel de al cincilea obiectiv promis de noua Alianta este integrarea europeana a Republicii Moldova si promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente si responsabile, semnarea unui acord de asociere cu UE, promovarea parteneriatelor strategice cu SUA si Rusia, restabilirea si consolidarea relatiilor de buna vecinatate cu Romania si Ucraina.

Un punct aparte este eliminarea regimului de vize pentru cetatenii romani si semnarea Acordului privind micul trafic de frontiera, dar si refacerea imaginii Republicii Moldova in lume si restabilirea increderii in plan intern si extern. “Spre interesul national, Alianta pentru Integrarea Europeana se angajeaza sa realizeze o buna guvernare, orientata spre indeplinirea aspiratiilor cetatenilor Republicii Moldova”, se mai spune in declaratia comuna semnata de cei patru.

In noul Parlament, coalitia liberal-democrata Alianta pentru Integrarea Europeana va avea 53 de mandate, contra celor 48 ale comunistilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.