Prezenta fostului presedinte American Bill Clinton in Coreea de Nord a facilitat gratierea a doua jurnaliste americane care erau condamnate la 12 ani de inchisoare si munca silnica pe teritoriul acestei tari comuniste. In acest moment, toata presa internationala scrie despre fericita eliberare a jurnalistelor Laura Ling si Euna Lee.
Cele doua tinere ziariste detinute in Coreea de Nord din luna martie a acestui an, se afla acum impreuna cu familiile lor .
Laura Ling si Euna Lee au fost arestate de catre oficialii Nord Coreeni in luna martie, in apropierea granitei cu China. Jurnalistele au fost incriminate pentru ca au trecut ilegal granita Coreei de Nord si pentru planificarea unor acte ostile, suspecte. Intr-un raport al Republicii Populare Coreea, se arata ca aceste acuzatii ar fi fost “confirmate” de catre cele doua detinute. Raportul nu dezvolta insa prea mult, cu privire la “actele ostile” de care se fac vinovate jurnalistele.

Site-ul de petitii www.care2.com multumeste in aceste momente miilor de sustintaori din intreaga lume care au cerut eliberarea celor doua ziariste. “Multumim tuturor celor care nu au lasat lumea sa uite ca aceste doua femei curajoase au fost inchise in luna martie 2009, doar pentru ca si-au facut datoria de jurnaliste si au vrut sa ancheteze traficul de carne vie de-a lungul granitei dintre Coreea de Nord si China”.

Vizita lui Bill Clinton in Coreea de Nord si eliberarea americancelor alimenteaza de altfel si speculatiile ca Kim Jong Il va fi atras la masa negocierilor in privinta armelor nucleare. De altfel, un ziar central sud-coreean comenta intr-un editorial ca nu mai este decat o chestiune de timp pana cand Coreea de Nord si Statele Unite se vor angaja in discutii bilaterale, comenteaza TimesOnline.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.