Georgia a acuzat sambata Rusia ca destabilizeaza situatia din regiune si incurajeaza "un scenariu periculos", dupa ce Moscova avertizase ca isi rezerva dreptul de a recurge la forta, iar un expert rus crede ca aceste declaratii sunt preludiul unui nou razboi.
Ministerul georgian de Externe "condamna categoric declaratiile agresive ale Moscovei, care au scopul de a destabiliza situatia si de a incuraja dezvoltarea evenimentelor dupa un scenariu periculos", noteza NewsIn, citand AFP.

Rusia a amenintat sambata (n.r. 1 august 2009) ca isi rezerva dreptul de a recurge la forta, daca Georgia continua "provocarile" in Osetia de Sud, relansand spectrul razboiului dintre cele doua tari din urma cu un an, pentru controlul micului teritoriu separatist.

Ministerul rus al Apararii a acuzat Georgia ca a tras cu mortiere si grenade, in mai multe randuri, in ultimele patru zile, asupra capitalei regiunii rebele Osetia de Sud, Thinvali. "Asemenea actiuni ingrijoreaza serios Ministerul rus al Apararii", se arata intr-un comunicat al institutiei difuzat de agentiile ruse de stiri.

"Evenimentele s-au derulat la fel in august 2008, ceea ce a antrenat lansarea unei agresiuni militare de catre Georgia impotriva Osetiei de Sud si contingentului rus. Daca aceste provocari, care constituie o amenintare pentru populatia Osetiei de Sud si militarii rusi, vor continua, Ministerul Apararii isi rezerva dreptul de a recurge la toate fortele si mijloacele de care dispune", conchide comunicatul.

Rusia a recunoscut Abhazia si Osetia de Sud, dupa conflictul de vara trecuta, declansat de tentativa Georgiei de a prelua controlul cu forta asupra Osetiei. Rusia a ripostat militar, bombardand masiv teritoriul georgian, atragandu-si condamnari din partea comunitatii internationale. Cu exceptia Rusiei, doar Nicaragua a mai recunoscut independenta celor doua teritorii separatiste georgiene.

Conflictul de vara trecuta s-a declansat dupa saptamani de incidente la frontiera georgiano-oseta pentru care cele doua parti se acuzau reciproc.

Purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili, a dezmintit orice tir georgian in directia Osetiei de Sud. El a calificat comunicat rus drept "foarte ingrijorator", apreciind ca Moscova cauta "un pretext pentru o actiune militara impotriva Georgiei". "Speram ca aceste actiuni agresive vor fi condamnate de comunitatea internationala", a adaugat el.

Purtatorul de cuvant al misiunii Uniunii Europene in Georgia Steve Bird a declarat ca observatorii au verificat informatiile aparute sambata si acestea nu s-au confirmat.

Expertul militar rus Pavel Felgenhauer considera ca "Rusia pregateste terenul pentru un nou razboi impotriva Georgiei, al carui obiectiv va fi rasturnarea regimului" prooccidental al lui Mihail Saakasvili. Amenintarile Ministerului Apararii si declaratiile de vineri al presedintelui sud-oset Eduard Kokoiti care a cerut Georgiei restituirea altor "teritorii care au apartinut Osetiei", "fac parte din aceeasi campanie", considera Felgenhauer, editorialist la cotidianul de opozitie Novaia Gazeta.

Situatia actuala "este inacceptabila pentru Rusia, care si-a pierdut rolul in Caucaz". "Aliatul sau Armenia nu i se mai supune, Azerbaidjanul se distanteaza, iar in iulie s-a semnat acordul pentru Nabucco", gazoduct care va trece prin Georgia, subliniaza analistul. "Moscova are nevoie sa controleze infrastructurile georgiene", conchide el.

Potrivit politologului independent rus Stanislav Belkovski, ceea ce se intampla este "un razboi al nervilor", cu o saptamana inaintea implinirii unui an de la conflict. "Nici Rusia, nici Georgia nu au nevoie de un razboi. (...) Rusia nu mai are mijloacele pentru o expansiune militara in Georgia", apreciaza el. Pe de alta parte, "Kremlinul tine mult la relansarea relatiilor cu noua administratie americana, care ar fi ingropata daca trupele ruse ar intra inca o data in Georgia", subliniaza el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.