Rezultatele preliminare oficiale, comunicate de Comisia Electorala Centrala joi dimineata, arata ca cele trei partide liberale de opozitie din R. Moldova si Partidul Democrat al lui Marian Lupu ar avea majoritatea necesara formarii guvernului.
Astfel, rezultatele scrutiului legislativ anuntate de Comisia Electorala Centrala dupa centralizarea a 98% dintre buletinele de vot arata ca cele mai multe mandate (48) le-au obtinut comunistii, dar nicio formatiune nu are voturile necesare (61) pentru alegerea presedintelui.

Esecul repetat al Parlamentului ales la 5 aprilie de a numi un presedinte al tarii a dus la convocarea alegerilor anticipate pentru 29 iulie. In precedentul legislativ, comunistii dispuneau de 60 de mandate din cele 101 ale Parlamentului, lipsindu-le astfel un singur vot pentru a-si impune candidatul la Presedintie, relateaza NewsIn.

Dupa numararea a 98% dintre buletinele de vot, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca Partidul Comunistilor a obtinut 45,1% din voturi, ceea ce i-ar aduce 48 de mandate de deputat. Alte patru partide au reusit sa treaca de pragul electoral coborat de la 6% la 5% - Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cu 16,4% din voturi (17 deputati), Partidul Liberal (PL) cu 14,4% din sufragii (15 mandate), Partidul Democrat al lui Marian Lupu cu 12,5% din voturi (13 deputati) si Alianta Moldova Noastra cu 7,8% din voturi (opt deputati).

Cele trei formatiuni liberale - PLDM, PL si AMN - au impreuna 40 de parlamentari. Chiar daca se asociaza cu partidul fostului comunist Marian Lupu, ele vor dispune de o majoritate de 53 de locuri, suficienta pentru a investi un guvern, dar departe de cele 61 de voturi care sunt necesare pentru alegerea unui nou sef al statului.

In schimb, daca PD s-ar alia cu PCRM, cele doua formatiuni ar avea exact majoritatea de 61 de voturi necesara alegerii sefului statului. In aceste conditii, sunt voci care sustin ca Marian Lupu va fi noul presedinte al tarii.

In ciuda suspiciunilor ca ar fi un "cal troian" al comunistilor, Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului, care a creat surpriza parasind Partidul Comunistilor cu mai putin de doua luni in urma, a spus ca nu va forma o alianta doar cu PCRM, in timp ce opozitia liberala a exclus orice coalitie cu partidul aflat la putere de opt ani.

In cazul in care nici noul Parlament nu va reusi investirea unui presedinte, noi alegeri legislative nu vor putea convocate decat in vara anul viitor, timp in care functia de sef al statului este exercitata in continuare de Vladimir Voronin. Cel de-al doilea mandat consecutiv al lui Voronin in fruntea tarii a expirat deja de la 7 iunie, iar liderul comunist nu mai are dreptul de a candida din nou.

Comunistii moldoveni, din nou castigatori


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.