Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) s-a clasat pe primul loc in urma scrutinului legislativ anticipat desfasurat ieri, obtinand 41,7 % din voturi, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne.
Stirea este confirmata de publicatia Jurnal de Chisinau. Potrivit acesteia, seful staff-ului electoral al PCRM, Mark Tkaciuk a declarat ca rezultatele exit-poll-ului demonstreaza victoria Partidului Comunistilor in alegeri, relateaza NewsIn.

Pe locul al doilea s-a clasat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) condus de Vladimir Filat, cu 17,4% din sufragii, urmat de Partidul Liberal (PL), al carui cap de lista este primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, cu 16% din voturi, si de Partidul Democrat (PD) al lui Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului, care a plecat in urma cu aproape doua luni din Partidul Comunistilor. Formatiunea sa a obtinut 12,5% din voturi. Cel de-al cincilea partid care a reusit sa treaca pragul electoral de 5% este Alianta Moldova Noastra, partidul condus de Serafim Urechean, creditat cu 8% din voturi.

Ca si la alegerile din 5 aprilie, Partidul Popular Crestin-Democrat al vicepremierului Iurie Rosca nu a reusit sa intre nici de data aceasta in Parlament, obtinand numai 2,1% din sufragii, mai scrie NewsIn.

Conform procetajelor indicate de exit-poll, configuratia viitorului Parlament pare sa fie urmatoarea: comunistii vor avea 45 de mandate, urmati de PLDM cu 19 mandate, PL va avea 16 locuri, PD a obtinut 13 fotolii de parlamentar, iar opt mandate sunt rezervate AMN.

Rezultatele exit-pollului arata un rezultat mai bun pentru comunisti, creditati cu circa 31% din intentiile de vot, si ceva mai slab pentru partidele de opozitie decat indicau sondajele efectuate in campania electorala.

Totusi, daca datele acestui exit-poll se vor confirma, scorul realizat de comunisti, aflati de opt ani la putere, este mult mai slab decat cel realizat la alegerile din 5 aprilie, cand au obtinut 60 de mandate, cu unul mai putin decat majoritatea necesara pentru a-l impune pe candidatul dorit de ei la sefia statului. Cele trei partide de opozitie care reusisera sa treaca de pragul pe atunci fixat la 6% ajungand in Parlament - PLDM, PL si AMN - au dat dovada de solidaritate si au boicotat alegerea presedintelui tarii, ceea ce a dus, dupa doua incercari esuate, la convocarea de alegeri anticipate.

Marja de eroare a sondajului realizat de Institutul pentru Politici Publice este de plus/minus 2%. Sondajul se bazeaza pe interviuri realizate pana la ora 19.00, in 200 de sectii de votare. Potrivit acestui exit-poll, 7% dintre alegatorii intervievati s-au hotarat miercuri, in ziua scrutinului, cu cine voteaza.

Moldovenii au ales intre banii promisi de rusi si chinezi si cei pe care ii spera de la Vest


Voronin ameninta: Vom scoate vizele pentru Romania, cand UE va scoate vizele pentru noi

Reuters: Relatiile cu Romania, miza alegerilor din R. Moldova

"Compromiterea lui Voronin": Sectia de votare din satul sau natal, blocata


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.