O serie de probleme, in special legate de listele cu alegatori, au fost inregistrate in alegerile parlamentare anticipate care au avut loc miercuri in Republica Moldova, au declarat observatorii unor organizatii neguvernamentale de la Chisinau.
Potrivit observatorilor Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte -"Coalitia 2009", participarea la vot in sectiile de pe teritoriul Republicii Moldova era de aproximativ 10% pana la ora 11.00, mult mai mare decat la scrutinul din 5 aprilie.

Un raport al Coalitiei 2009 arata ca rate mari de particoare s-au inregistrat si la sectiile de votare din afara Republicii Moldova. La Moscova pana la ora 10:00 votasera 256 de persoane, echivalentul a 22,15% dintre alegatorii care au votat in 5 aprilie. La ambasada si sectia consulara a Republicii Moldova de la Bucuresti pana la ora 09:00 votasera 318 persoane (aproximativ 7,5%), la Bologna 158 persoane (4,7%), iar la Roma 110 persoane (7%), transmite corespondentul NewsIn.

Observatorii au vorbit si de o serie de probleme legate de intocmirea gresita a listelor electorale - de exemplu persoane necunoscute proprietarilor erau trecute ca si cum ar locui in apartamentele acestora. Intr-unul din cazuri, intr-un apartament a fost trecuta pe lista electorala o femeie de 95 de ani despre care proprietarul apartamentului nu stia nimic, in apartamentul liderului Partidului Liberal Democrat Vladimir Filat au mai fost trecute doua persoane straine, iar unui cetatean i-a fost refuzat dreptul la vot in sectia de votare 62 din Chisinau, din cauza ca datele din buletinul sau erau trecute gresit. In aceeasi sectie, membrii biroului le-au interzis observatorilor sa se deplaseze prin sectia de votare, ceea ce contravine prevederilor Codului Electoral si standardelor internationale din domeniu.

In Transnistria s-au inregistrat probleme similare celor care au avut loc la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009: in Corjova la ora 06.20 nu era asigurata paza sectiei de votare numarul 5. La 06.30 in fata sectiei de votare s-au adunat circa 200 de persoane (inclusiv cazaci imbracati in civil) care au blocat accesul in sectia de votare. La scurt timp dupa blocarea sectiei au sosit fortele de mentinere a pacii. In acest moment,se negociaza deblocarea situatiei, mai constata raportul Coalitiei 2009.

Observator OSCE: Multe sectii de votare din Moldova au fost amenajate in spatii improprii

Foarte multe sectii de votare din Republica Moldova au fost amenajate in spatii improprii, fiind mici si inghesuite, a declarat deputatul PDL Petru Movila, observator al scrutinului moldovean din partea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

"Am intalnit o sectie de votare chiar si intr-un bar. Foarte multe sectii sunt mici si nu asigura un confort tocmai bun pentru desfasurarea alegerilor. Pana acum, nu au fost semnalate suspiciuni de fraude, la unele sectii insa, unde eu nu am fost, am auzit ca sunt agitatori PCRM", a declarat deputatul iesean.

Potrivit lui Movila, PCRM are de doua ori mai multi reprezentanti in sectiile de votare decat totalul persoanelor desemnate de partidele de Opozitie. "Este o disproportie exagerata", a comentat observatorul OSCE.

Parlamentarul iesean sustine ca prezenta la vot in primele ore ale diminetii este mai buna in comparatie cu precendentul scurtin, in ciuda faptului ca procesul de votare se desfasoara intr-o zi lucratoare.

"Pana acum nu am intampinat dificultati la sectiile unde am fost. Au fost presedinti de sectii care nu prea intelegeau rolul observatorilor, dar nu au fost probleme", a subliniat Petru Movila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.