Premierul nu se dezminte, fie ca este vorba despre o intalnire cu regina Marii Britanii, cu omologul sau chinez sau cu regele Spaniei.
Dar motivul nu este transmitea unui mesaj politic, ci pentru ca programul liderului rus este supraincarcat, explica anturajul sau, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Intarzierile sale au devenit obiectul unei dezbateri mediatice pentru prima data in 2003, cand Vladimir Putin, atunci presedinte rus in vizita oficiala la Londra, a lasat-o sa astepte pe regina Elisabeta a II-a timp de 12 minute.

Presa a ridicat din nou problema dupa ce regele Spaniei, Juan Carlos, si sotia sa Sofia l-au asteptat timp de 20 de minute, in frig, in februarie 2006. Iar la inceputul lunii iunie, presedintele finlandez Tarja Halonen a fost nevoita sa il astepte timp de doua ore pe premierul rus, venit in vizita la Helsinki.

In Rusia, insa, intarzierile lui nu par sa uimeasca pe nimeni: ministri, artisti, jurnalisti, cu totii il asteapta cu rabdare, repetandu-si proverbul rus "Sefii nu sunt niciodata in intarziere, sunt doar in urma".

In aprilie 2001, el a ajuns la o slujba de Paste cu "10 minute dupa invierea lui Hristos", scria ironic pres rusa.

"Este mai usor sa numeri evenimentele la care Vladimir Vladimirovici (Putin - n.red.) a ajuns la timp", a spus la un moment dat o purtatoare de cuvant a Guvernului rus. "Unii spun ca nu are notiunea timpului, dar motivul este mai simplu: are un program supraaglomerat", a adaugat ea.

Potrivit anturajului sau, Vladimir Putin, care conduce guvernul din mai 2008, lucreaza fara sa numere orele. "Intra in profunzimea problemelor, asculta oamenii cu atentie, fara sa ii intrerupa", a explicat Gherman Gref, directorul uneia dintre cele mai mari banci din tara si fost ministru al dezvoltarii economice. "Fiecare are stilul sau, iar noi ne-am adaptat la al sau", a adaugat el.

"Intarzieri? Dar premierul ajunge intotdeauna pentru inceputul unui eveniment", a spus intr-o zi purtatorul sau de cuvant Dmitri Peskov.
Jurnalistii acreditati pe langa premier petrec zile intregi asteptand la resedinta acestuia din Novo-Ogarevo, in apropiere de Moscova, sau la sediul Guvernului, citind sau jucand jocuri de societate. "Nu va ajunge inainte de doua sau trei ore, nici intalnirea sa precedenta cu guvernatorii nu a inceput inca", glumea presa la sediul Sberbank, unde Putin a ajuns in cele din urma cu trei ore intarziere.

"Este un rau inevitabil", considera Andrei Kolesnikov, jurnalist vedeta a cotidianului Kommersant si coautor al primei carti despre Vladimir Putin, bazata pe o serie de discutii cu el. "Am vazut de mai multe ori cum se intampla acest lucru: un telefon neasteptat din partea unui sef de stat ii ocupa o ora si iata cum agenda sa este data peste cap", povesteste el.

Acest obicei de a intarzia nu este, insa, recent, dupa cum povesteste sotia sa Liudmila, evocand primele lor intalniri. "Era obisnuit pentru Vladimir Vladimirovici sa ajunga cu o ora si jumatate intarziere", scria ea intr-o carte din 2002. "Nu reusesc inca sa ma obisnuiesc", a adaugat fost Prima Doamna.

"Pentru mine, intarzierile dovedesc intotdeauna o lipsa de politete, dar de fiecare data cand Putin intra, in cele din urma, in sala, degajeaza o asemenea energie incat uit", afirma, la randul sau, un corespondent american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.