Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care intentioneaza sa ramana in politica, desi se va retrage de la sefia statului, conduce lista Partidului Comunistilor la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie.
Voronin a dizolvat Parlamentul luna trecuta, dupa ce legislativul a esuat de doua ori in a-i alege un succesor dupa alegerile legislative din luna aprilie.

Reuters, citat de NewsIn, prezinta cateva date importante despre Voronin.
  • Voronin, in varsta de 68 de ani, s-a nascut intr-o familie de agricultori. Dupa ce a absolvit o scoala de meserii de la Chisinau, el a devenit directorul unei brutarii dintr-un district rural. Ulterior, el s-a ridicat in randul Partidului Comunist Sovietic, devenind ministrul de interne al Republicii Moldova in anii 1989 - 1990.
  • In 1989, protestarii care cereau apropierea de Romania s-au ciocnit cu politia si au devastat cladirea ministerului lui Voronin. Acesta a ales sa nu desfasoare trupe pentru a ataca manifestatii. Voronin a facut o paralela intre acele evenimente si cele din 7 aprilie, cand protestatarii au distrus sediile Parlamentului si Presedintiei, denuntand presupuse fraude in alegerile legislative.
  • Partidul Comunistilor a castigat alegerile parlamentare din anul 2000, iar Voronin a fost ales presedinte de catre legislativ, dupa ce a promis relatii mai bune cu Moscova. In preajama alegerilor din 2005, presedintele a pledat pentru relatii mai stranse cu Europa si a acuzat Rusia ca ajuta separatisii din regiunea separatista Transnistria. Relatiile cu Moscova s-au imbunatatit anul acesta, dupa ce presedintele Dmitri Medvedev a jucat un rol mai activ in reglementarea conflictului transnistrean. De altfel Kremlinul sustine comunistii in alegeri si ofera Republicii Moldova un credit de 500 de milioane de dolari.
  • Majoritatea Moldovei a facut parte din Romania, iar cele doua tari au o mostenire istorica, etnica si culturala comuna. Sub conducerea lui Voronin, relatiile dintre cele doua state s-au deteriorat, dupa ce liderul moldovean s-a plans ca Romania vrea sa absoarba Republica Moldova. De altfel Voronin a acuzat Bucurestiul si ca se afla in spatele protestelor violente din 7 aprilie.
  • Cel de-al doilea si ultimul mandat al lui Voronin la presedintie a expirat, dar Parlamentul format dupa alegerile din aprilie nu a reusit sa ii aleaga un succesor, ceea ce a dus la dizolvarea legislativului si la convocarea de alegeri anticipate. Voronin a anuntat deja ca intentioneaza sa ramana in continuare pe scena politica, "asemenea lui Deng Xiaoping", care a exercitat o influenta puternica in China si dupa ce s-a retras din functiile oficiale. Voronin a fost ales presedinte al Parlamentului, iar unii analisti sugereaza ca ar putea continua sa exercite puterea din aceasta pozitie, la fel cum face Vladimir Putin in Rusia din functia de premier.
Inainte de alegerile legislative anticipate, Voronin neaga orice influenta rusa in Republica Moldova

De asemenea, potrivit AFP, Voronin a negat orice influenta a Rusiei inainte de alegerile din fosta republica sovietica, in pofida imprumului de 500 de milioane de dolari promis de Moscova.

"Rusia nu a impus nicio conditie stricta, asa cum au facut unele organizatii internationale si nu a cerut niciun pret politic pentru aceasta sustinere", a declarat Voronin intr-un interviu publicat de cotidianul rus Vremia Novostei.

Premierul rus Vladimir Putin a declarat la sfarsitul lunii iunie ca Rusia este dispusa sa acorde Republicii Moldova un credit de 500 de milioane de dolari.

Voronin a subliniat ca problema a fost discutata cu presedintele rus Dmitri Medvedev in 18 iulie, in cursul unui summit informal cu liderii din mai multe foste republici sovietice, organizat la Moscova. Insa detaliile vor fi discutate dupa alegerile legislative din iulie 2009.

Prima transa a imprumutului, de 150 de milioane dolari, ar urma sa fie acordata in august sau septembrie, a spus liderul modovean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.