La final de mandat, presedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker pledeaza din nou pentru solidaritate europeana. Marea Britanie va prelua, miine, presedintia Uniunii Europene pentru urmatoarele sase luni.

"Extinderea Uniunii Europene este cea mai buna optiune, atit pentru tarile din Est, cit si pentru Vest", sustine premierul Jean-Claude Juncker intr-un interviu acordat cotidianului german "Bild". La finalul mandatului sau de presedinte al Consiliului Uniunii Europene, Juncker pledeaza inca o data pentru solidaritate in Uniunea Europeana. "Sint de acord ca extinderea s-a produs prea repede. Dar, daca nu era asa, astazi am fi avut o Europa a confuziei si a conflictelor", a spus Juncker.

La intrebarea daca "pauza de gindire" in care a intrat Uniunea nu include si stoparea procesului de aderare a Bulgariei, Romaniei si Turciei, Juncker a raspuns ca "Romania si Bulgaria trebuie sa respecte cerinte foarte stricte pentru a deveni state membre". In privinta Turciei, nu ar fi vorba de o aderare in "galop", existind si alternativa unei relatii speciale cu UE, nu neaparat ca stat membru, a precizat Juncker. El a criticat guvernele unor tari care se "ascund" in spatele Bruxelles-ului, "pentru ca le lipseste curajul sa-si asume deciziile, mirindu-se apoi de diminuarea entuziasmului european in rindul populatiei".

Constitutia UE , votata la Luxemburg

Premierul luxemburghez s-a declarat din nou in favoarea noii Constitutii Europene, despre care a spus ca "limiteaza mania reglementarilor UE, acolo unde aceasta exista". Parlamentarii luxemburghezi au aprobat ieri in unanimitate proiectul de lege asupra Constitutiei. Votul lor este insa provizoriu, ei angajindu-se sa respecte rezultatul referendumului.

Euroscepticism

Ratificarea definitiva a Constitutiei se va face doar in cazul in care votul popular va fi pozitiv. In sondajele de opinie publicate in luna iunie, euroscepticismul era cotat cu 45%, in crestere puternica dupa rezultatele negative ale referendumurilor din Franta si Olanda. Juncker a declarat in mai multe rinduri ca-si va da demisia daca rezultatul referendumului din 10 iulie va fi negativ, gest ce ar duce la cea mai mare criza politica din Luxemburg in ultimii 30 de ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.