In conditiile in care pandemia de gripa porcina continua sa se propage, OMS avertizeaza ca toate tarile vor avea nevoie de vaccin.
"Virusul nu poate fi oprit, deci toate tarile vor avea nevoie de vaccin", a spus medicul Marie-Paule Kieny, directoarea serviciului OMS pentru cercetare.

Medicii si asistentele vor trebui vaccinati in primul rand, "pentru ca sistemele de sanatate sa continue sa functioneze", a explicat Kieny, potrivit NewsIn.

Virusul a contaminat pana acum peste 100.000 de oameni si a provocat 429 decese, potrivit OMS, care a decretat pandemia la 11 iunie. De atunci, boala a progresat rapid, mai ales in emisfera sudica, unde conditiile de iarna sunt propice propagarii.

Specialistii spun ca acum este mai util sa fie fie implementate instrumente de masurare a tendintei generale a pandemiei, continuandu-se analizele in cazul bolnavilor care prezinta simptome neobisnuite, in vederea detectarii unor eventuale mutatii ale virusului.

In Marea Britanie, numarul deceselor a ajuns la 17, iar in Italia s-au inregistrat 38 de noi cazuri in patru zile, numarul total al bolnavilor ajungand la 224. Decesul unui barbat in Ecuador a urcat luni bilantul la trei morti in aceasta tara, Uruguay inregisteraza 11 decese in total, iar un nou deces s-a inregistrat in Costa Rica, unde au murit sase persoane in total, arata NewsIn.

Brazilia a anuntat ca numarul deceselor a ajuns la trei, dupa moartea unui baiat de 9 ani, iar bilantul a crescut de la 121 la 124 de morti in Mexic. Thailanda a anuntat inca trei dese, iar Filipine doua.

"Vaccinul impotriva griperi porcine ar urma sa fie gata in septembrie sau octombrie", a subliniat Kiney. Laboratoarele vor putea produce "2,5 miliarde de doze in sase luni", dar probabil se va astepta circa un an pana cand vor exista "cantitati suficiente".

In afara de vaccinarea personalului medical, OMS mai recomanda tratarea grupurilor care risca sa prezinte complicatii, cum ar fi femeile insarcinate si persoanele care sufera de boli cronice. De asemenea, trebuie vaccinati cu prioritate copiii de peste 5 ani, pentru ca "ei sunt amplificatori ai pandemiei", fiindca se strang in scoli, a mai spus Kieny.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.